Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brandbomber haglade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KVARTERET STÄNGT. Efter en tårgasattack vid 01-tiden verkade polisen ha kontroll över gatorna - men en timme senare var bröt kriget ut på nytt.
Foto: WALL JOACHIM

KÖPENHAMN. Gatstenar och brandbomber haglade mot poliser, bilar sattes i brand och på gatorna tändes eldar.

Polisen svarade med tårgas och grep omkring 200 personer när Köpenhamn skakades av nya, nattliga kravaller.

Totalt har 400 personer gripits under det två dygn långa upploppet, uppger danska Politiken.dk.

Under natten höll polisen fortfarande Ungdomshuset på Nörrebro. Polisen satte in tårgas mot de enstaka demonstranter som försökte bryta sig in. En person fördes till sjukhus.  Ingången mot Jagtvej 69, där ungdomshuset ligger, var blockerad under hela dagen. Här hade demonstranter och sympatisörer lagt ner blommor för att visa att de sörjer sitt hus. Här hade polisen barrikaderat sig. Vid 21-tiden samlades demonstranterna på Nytorv för att gå ner mot Nörrebro.

1 500 omaskerade

 Fler och fler slöt upp längs vägen. Vid 23-tiden gick de över bron vid Söerne. Då var de omkring 1 500 stycken, de allra flesta omaskerade. Enstaka demonstranter försökte ta sig fram till barrikaden. Reaktionen var brutala gripanden.  På en tvärgata till Nörrebrogade brottar åtta kravallpoliser ner en tanig, rödhårig tonåring och ligger över honom på trottoaren tills han jämrar sig och skriker.  En annan aktivist kastar en glasflaska som krossas längre in i gränden. Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig i flera mindre grupper. 

Eldar och barrikader

 De tände eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro. När polisen kom var de protesterande enligt ögonvittnen försvunna.  Men det kom hela tiden rapporter om nya bränder och barrikader runt om i stadsdelen. Vid 01-tiden i natt gick polisen in för att splittra tåget. Då satte man också in tårgas mot demonstranterna.  Några av dem började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen. - De springer runt på sidogatorna där de tänder eldar och bygger barrikader, men vi har egentligen inte haft någon sammanstötning med dem. Det är svårt att se någon anledning till det än ren ödeläggelse, sade Flemming Steen Munch, informationschef vid polisen i Köpenhamn. Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn. Där trängde protesterande in i en skola och på ett gymnasium där de tände eld. Polisen bombarderades med sten. Enligt nyhetsbyrån NTB var det tyska aktivister som låg bakom nattens oroligheter. Det berättade demonstranter på Sankt Hans-torget till NTB:s utsända medarbetare. Men Flemming Steen Munch kunde inte bekräfta den uppgiften tidigt på lördagsmorgonen.

Köpenhamnspolisen genomförde under lördagsförmiddagen ett antal husrannsakningar runt om i den danska huvudstaden i jakt på utländska aktivister som deltagit i de senaste dagarnas oroligheter. Folkets Hus på Stengade, ett kollektiv på Baldersgade och Solidaritetshuset på Griffenfeldtsgade var några av adresserna som polisen slog till mot. Resultatet blev ytterligare 90 anhållna, uppger TT. Hur många av dem som är utlänningar är dock oklart. Totalt har cirka 400 personer gripits, skriver Politiken.dk. Minst fem av dem är svenskar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.