Anna Forsberg fotograferade dramat i Dubai och belönas nu med Expressens utmärkelse Årets Läsarbild 2015. Foto: Anna ForsbergAnna Forsberg fotograferade dramat i Dubai och belönas nu med Expressens utmärkelse Årets Läsarbild 2015. Foto: Anna Forsberg

Anna Forsberg fotograferade dramat i Dubai och belönas nu med Expressens utmärkelse Årets Läsarbild 2015.

 Foto: Anna Forsberg
Anna Forsberg kommer använda pengarna till sitt bröllop. Foto: Michaela HasanovicAnna Forsberg kommer använda pengarna till sitt bröllop. Foto: Michaela Hasanovic

Anna Forsberg kommer använda pengarna till sitt bröllop.

 Foto: Michaela Hasanovic
MÅNADENS LÄSARBILDER: JANUARI. Andreas Thomée släpade sig ut med sin kamera mitt i natten och fångade norrskenet i Stockholm. Foto: Andreas ThoméeMÅNADENS LÄSARBILDER: JANUARI. Andreas Thomée släpade sig ut med sin kamera mitt i natten och fångade norrskenet i Stockholm. Foto: Andreas Thomée

MÅNADENS LÄSARBILDER:
JANUARI. Andreas Thomée släpade sig ut med sin kamera mitt i natten och fångade norrskenet i Stockholm.

 Foto: Andreas Thomée
FEBRUARI. 14-åriga Oskar Hammar var bland de första på plats på Björnön utanför Västerås efter mirakellandningen. Foto: Oskar HammarFEBRUARI. 14-åriga Oskar Hammar var bland de första på plats på Björnön utanför Västerås efter mirakellandningen. Foto: Oskar Hammar

FEBRUARI. 14-åriga Oskar Hammar var bland de första på plats på Björnön utanför Västerås efter mirakellandningen.

 Foto: Oskar Hammar
MARS. Kaos uppstod när en person blev påkörd av en spårvagn i Göteborg. Jacob Alexandersson fångade allt på bild. Foto: Jacob AlexanderssonMARS. Kaos uppstod när en person blev påkörd av en spårvagn i Göteborg. Jacob Alexandersson fångade allt på bild. Foto: Jacob Alexandersson

MARS. Kaos uppstod när en person blev påkörd av en spårvagn i Göteborg. Jacob Alexandersson fångade allt på bild.

 Foto: Jacob Alexandersson
APRIL. 14-åriga Mitra Falsafi blev nog ganska överraskad när en älg dundrade fram vid Tallkrogens t-banestation i Stockholm. Foto: Mitra FalsafiAPRIL. 14-åriga Mitra Falsafi blev nog ganska överraskad när en älg dundrade fram vid Tallkrogens t-banestation i Stockholm. Foto: Mitra Falsafi

APRIL. 14-åriga Mitra Falsafi blev nog ganska överraskad när en älg dundrade fram vid Tallkrogens t-banestation i Stockholm.

 Foto: Mitra Falsafi
MAJ. Vissa dagar är vägen till jobbet lite roligare än andra. Som till exempel när Ewa Hagström åkte mot arbetet i Tranås och stötte ihop med ett halvt dussin kameler. Foto: Ewa HagströmMAJ. Vissa dagar är vägen till jobbet lite roligare än andra. Som till exempel när Ewa Hagström åkte mot arbetet i Tranås och stötte ihop med ett halvt dussin kameler. Foto: Ewa Hagström

MAJ. Vissa dagar är vägen till jobbet lite roligare än andra. Som till exempel när Ewa Hagström åkte mot arbetet i Tranås och stötte ihop med ett halvt dussin kameler.

 Foto: Ewa Hagström
JUNI. Kent Sahlströms möte med björnen slutade lyckligtvis bra och den dramatiska bilden belönades för Månadens bild. Foto: Kent SahlströmJUNI. Kent Sahlströms möte med björnen slutade lyckligtvis bra och den dramatiska bilden belönades för Månadens bild. Foto: Kent Sahlström

JUNI. Kent Sahlströms möte med björnen slutade lyckligtvis bra och den dramatiska bilden belönades för Månadens bild.

 Foto: Kent Sahlström
JULI. Artisterna Molly och Danny promenerade avspänt tillsammans med kungafamiljen när läsarfotografen Annicka Johansson fångade dem på bild. Foto: Annicka JohanssonJULI. Artisterna Molly och Danny promenerade avspänt tillsammans med kungafamiljen när läsarfotografen Annicka Johansson fångade dem på bild. Foto: Annicka Johansson

JULI. Artisterna Molly och Danny promenerade avspänt tillsammans med kungafamiljen när läsarfotografen Annicka Johansson fångade dem på bild.

 Foto: Annicka Johansson
AUGUSTI. En av årets allvarligaste nyhetshändelser fick sin upplösning utanför Ikea i Västerås. Fredrik Pikkuaho fångade gripandet efter Ikea-mordet på film.AUGUSTI. En av årets allvarligaste nyhetshändelser fick sin upplösning utanför Ikea i Västerås. Fredrik Pikkuaho fångade gripandet efter Ikea-mordet på film.

AUGUSTI. En av årets allvarligaste nyhetshändelser fick sin upplösning utanför Ikea i Västerås. Fredrik Pikkuaho fångade gripandet efter Ikea-mordet på film.

SEPTEMBER. Med sin Iphone och en kikare lyckades Andreas Lindberg fånga både supermånen och blodmånen på en otroligt häftig bild. Foto: Andreas LindbergSEPTEMBER. Med sin Iphone och en kikare lyckades Andreas Lindberg fånga både supermånen och blodmånen på en otroligt häftig bild. Foto: Andreas Lindberg

SEPTEMBER. Med sin Iphone och en kikare lyckades Andreas Lindberg fånga både supermånen och blodmånen på en otroligt häftig bild.

 Foto: Andreas Lindberg
OKTOBER. När vilda delfiner hoppade runt utanför Oskarshamn tog Kent Karlsson denna underbara ögonblicksbild. Foto: Kent KarlssonOKTOBER. När vilda delfiner hoppade runt utanför Oskarshamn tog Kent Karlsson denna underbara ögonblicksbild. Foto: Kent Karlsson

OKTOBER. När vilda delfiner hoppade runt utanför Oskarshamn tog Kent Karlsson denna underbara ögonblicksbild.

 Foto: Kent Karlsson
NOVEMBER. En bil körde av motorvägen, körde över 40 meter på en åker, flög upp på en lastbil och landade på taket. Båda förarna klarade sig oskadda. Patrik Gustafson kom till platsen bara ögonblick senare. Foto: Patrik GustafsonNOVEMBER. En bil körde av motorvägen, körde över 40 meter på en åker, flög upp på en lastbil och landade på taket. Båda förarna klarade sig oskadda. Patrik Gustafson kom till platsen bara ögonblick senare. Foto: Patrik Gustafson

NOVEMBER. En bil körde av motorvägen, körde över 40 meter på en åker, flög upp på en lastbil och landade på taket. Båda förarna klarade sig oskadda. Patrik Gustafson kom till platsen bara ögonblick senare.

 Foto: Patrik Gustafson
FÖRRA ÅRETS VINNARE. Klas Belins bild på damen som häller vatten på en urinerande man vann Årets läsarbild i Expressen 2014. Foto: Klas BelinFÖRRA ÅRETS VINNARE. Klas Belins bild på damen som häller vatten på en urinerande man vann Årets läsarbild i Expressen 2014. Foto: Klas Belin

FÖRRA ÅRETS VINNARE. Klas Belins bild på damen som häller vatten på en urinerande man vann Årets läsarbild i Expressen 2014.

 Foto: Klas Belin

Brandbilden gav
Anna 71 717 kronor

Publicerad

Nyårsnatten förvandlades plötsligt från glädje till chock när lyxhotellet i Dubai började brinna.

Men Anna Forsberg hade sinnesnärvaro nog att dokumentera dramat som utspelade sig framför henne – och nu belönas hon med Expressens utmärkelse Årets Läsarbild och 71717 kronor i prispengar.

Anna Forsberg, 31, från Linköping var i Dubai över nyåret tillsammans med sin sambo Andreas, 30, för att hälsa på en vän som flyttat dit.

Men under nyårsfirandet fick sällskapet från vännens lägenhet på 11:e våningen plötsligt se att det brann i en skyskrapa, ett hotell, en bit bort.

Trodde det var en show

– Första reaktionen var att det var en show, men när jag tittade lite mer tänkte jag att "så här ska det inte se ut", säger hon.

Hon tog några bilder med sin mobilkamera - och sände dem till Expressen som snabbt la ut en av dem på sin webbsida.

– Just under denna händelse fick vi in otroligt mycket läsarbilder och det är fantastiskt att se att läsarna är engagerade och vill medverka, trots att det var semester och nyårsafton. Annas bild stod ut från mängden och därför vinner hon Årets läsarbild, säger Expressens bildchef Karolina Westerdahl.

Avgörande med snabbhet

Motiveringen lyder:

Lyxhotellet i Dubai stod plötsligt i lågor - bara två timmar innan tolvslaget. Anna Forsberg tog genast bilder och skickade in till Expressen. I en tid då snabbhet är a och o är detta avgörande.

Anna vinner Årets läsarbild för att ha tagit en riktig nyhetsbild och agerat snabbt. Hon visar i en bild att Expressens läsarfotografer faktiskt finns överallt.

Blir bröllopspengar

Nu belönas hon också med 71717 kronor för sin insats.

– De kommer till användning vid mitt bröllop i augusti, säger den glada vinnaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag