Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandberg: Jag framförde internkritik mot petningen

Jesper Brandberg i kvällens ”Bara politik”.Foto: Expressen
Cecilia Wikström.Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas petning av Cecilia Wikström har vållat stor uppmärksamhet. 

Jesper Brandberg, ombud i partirådet, säger att beslutet chockade honom – och att han framförde kritik mot beslutet internt utan att få gehör. 

– Jag blev väldigt förvånad och besviken över den här petningen, säger han i ”Bara Politik” i Expressen TV. 

Det stormar kring Liberalerna efter petningen av toppnamnet Cecilia Wikström till EU-listan. Efter att ledningen gjort klart att hon var tvungen att välja mellan sina styrelseengagemang och EU-parlamentet, har flera L-politiker gått ut till Wikströms försvar. 

Senast Jesper Brandberg, Västerås kommunalråd och ombud i Liberalernas partiråd, som i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver att han blev ”chockad” när han nåddes av beskedet, som han menar att partistyrelsen gått över sina befogenheter för att kunna ta. 

I onsdagens ”Bara Politik” utvecklar Jesper Brandberg sin syn på Wikström-petningen.

– Jag blev väldigt förvånad och besviken över den här petningen av Wikström på vårt riksmöte nu i helgen, som skulle vara en kickoff inför EU-valrörelsen, säger han i programmet.

– Jag tycker att man överträder sitt mandat när man gör det här utan att kunna peka på ny sakinformation, säger Brandberg som säger att han förde fram sin kritik internt efter beskedet. 

Brandberg menar också att Wikström kan komma upp på listan igen. 

– Det kan bli så, det är ju hundra ledamöter så jag vet inte hur alla resonerar. Jag har inte fått någon ny info om hennes kandidatur, men jag kan inte bara börja tycka att hon är en dålig kandidat bara för att partistyrelsen säger det. 

Björklund: ”Vi ville inte”

Partiledaren Jan Björklund har, trots detta, försvarat beslutet och kallat Wikströms engagemang för ”olämpliga”.

– Vi ville inte peta henne från listan. Men hon valde att behålla bolagsuppdragen och då fick hon i stället lämna listan, sa han i går till SVT.

”Bara Politik” sänds klockan 19:00 på onsdagar i Expressen TV. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.