Tände på riksdagshuset. Attentatet upptäcktes av en av riksdagens ordningsvakter. En eller flera personer stoppade in tidningar i en byggnadsställning vid riksdagshuset på Riksplan och tände på. Foto: BJÖRN LOCKSTRÖM
Tände på riksdagshuset. Attentatet upptäcktes av en av riksdagens ordningsvakter. En eller flera personer stoppade in tidningar i en byggnadsställning vid riksdagshuset på Riksplan – och tände på. Foto: BJÖRN LOCKSTRÖM

Brandattentat mot riksdagen

Publicerad
Riksdagshuset i Stockholm har utsatts för ett brandattentat.
Händelsen rubriceras som mordbrand.
- Jag kan inte utesluta att det här har koppling till FRA-beslutet, säger Göran Forsell, riksdagens säkerhetschef.
Attentatet utfördes natten till i går. Vid 23-tiden upptäckte en av riksdagens ordningsvakter att en eller flera personer stoppade in tidningar i en byggnadsställning vid riksdagshuset på Riksplan - och tände på.
- Vår personal fanns i närheten, kände röklukten, sprang fram till brandhärden och lyckades släcka elden med pulversläckare, säger säkerhetschefen Göran Forsell.

"Just nu inga spår"

Polis och brandkår tillkallades.
- Vi rubricerar det här som mordbrand. Utredningen har precis startat och vi har just nu inga spår efter misstänkta gärningsmän, säger Git Johansson, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.
Riksdagen har de senaste dagarna varit i skottlinjen på grund av beslutet om den så kallade FRA-lagen. Göran Forsell utesluter inte att brandattentatet kan ha ett samband med de upprörda känslorna efter FRA-beslutet.
- Jag utesluter ingenting just nu.

"Mycket otäckt"

Riksdagsman Fredrick Federley (c) fick hård kritik från väljare när han röstade ja till FRA-lagen, trots att han sagt att han var emot den. Om brandattentatet säger han:
- Mycket otäckt. FRA-beslutet har ju gjort många människor rasande, många hatar oss och det är jättejobbigt.
Jan Björkman (s), riksdagens förste vice talman, reagerar också starkt:
- Spontant känner jag glädje att ingen skadades. Sedan är det förstås oerhört tragiskt om det skulle vara så som säkerhetschefen säger, att det inte går att utesluta koppling till FRA-beslutet.
En misstänkt gärningsman fångades på bild av en av riksdagens övervakningskameror.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag