Rutor krossades på polistationen i Rinkeby, och någon slängde in en fackla. Foto: Stefan Reinerdahl
Rutor krossades på polistationen i Rinkeby, och någon slängde in en fackla. Foto: Stefan Reinerdahl

Brandattentat mot polisstation

Publicerad
Uppdaterad
De krossade rutorna på polishuset och kastade in en brandfackla. Tidigt i morse fortsatte Rinkeby att skakas av våldsamma kravaller - för andra natten i rad.
- Det luktar brandrök överallt. Det är hemskt, säger en kvinna som bor i området.
Svart brandrök och tjutande sirener från polis- och brandbilar fyllde luften i Stockholmsförorten Rinkeby i natt – samtidigt som ett hundratal ungdomar gick till våldsam attack mot polis och brandkår med stenar, flaskor och brandfacklor.
– Det är jävla rörigt. Vi försöker ta resurser från alla andra delar av länet för att stärka upp, säger Mikael Eriksson vid polisen i Stockholm.

Lyckades släcka själva

Det första larmet kom till polisen redan vid halv sju i går kväll, då hade ungdomar brutit upp gatsten och lagt i högar. Tre timmar senare började en byggnad vid Rinkebyskolan att brinna. Det var startskottet för kravallerna. Kort därefter krossade någon fönstret på polisstationen och tände eld.
– Det har brunnit här men vi lyckades släcka det själva, säger Mikael Eriksson.
Sent i natt var situationen okontrollerad. Ungdomar tände eld på bilar, soptunnor och byggnader.
En SL-buss som var på väg in i området attackerades och vittnen beskriver hur samtliga rutor i bussen krossades.
– Det är en krigszon här ute, det regnar ner stenar, säger en person som vill vara anonym till Metro.
Tidigt i morse brann det fortfarande i minst en byggnad, men brandkåren kunde under lång tid bara stå och se på. Polisen bedömde att hotbilden mot dem var för stor och kunde inte garantera deras säkerhet.
– Så fort de rullar in blir de attackerade, säger Mikael Eriksson.
Bilden bekräftas av Björn Hörnsten på Stockholms brandförsvar:
– Just nu brinner det i skolan men vi kan inte göra något alls. Vi har tre brandstationer på plats och flera ledningsbilar som står och väntar på att vi kan gå in, säger han.
Oroliga boende i området vågade inte gå ut då kravallerna rasade precis utanför dörren.
– Det ringer boende i Rinkeby hela tiden. Folk är förtvivlade och rädda, säger Mikael Eriksson.
Expressen talade i natt med en kvinna som bor bredvid den brinnande skolan:
– Det luktar brandrök i hela lägenheten. Det är hemskt att de tänder eld på polisstationen och skolan, säger hon.

Andra natten i rad

I morse hade det lugnat ner sig men polisen var kvar i området. Då hade ännu ingen person gripits i samband med oroligheterna.
Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand och våldsamt upplopp. Ingen person har skadats i oroligheterna. Det här är andra natten i rad som Rinkeby skakas av kravaller. Ett 70-tal ungdomar försökte i måndags kväll komma in på en bal som niorna i Rinkebyskolan ordnade. När polis kallades till platsen blev det bråk som urartade i våldsamheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag