Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandattacker mot fyra kommunanställda

Brandattackerna ska ha skett mot fyra personer anställda vid Stockholms stad. Polisen utreder nu händelserna.Foto: Stefan Söderström

Deras hem attackerades med brinnande föremål.

Nu utreder polisen angreppen mot de fyra kommunanställda personerna. Samtidigt överväger myndigheten att sätta in nattligt skydd för sina anställda.

– Vi sitter i krismöte, säger avdelningschef Jeanette Holmqvist vid Stockholms stad.

Det var vid tretiden natten mot onsdagen som en anställd vid individ- och familjeomsorgens barn- och ungdomsavdelningen i södra Stockholm larmade polisen om att en okänd person kastat ett brinnande föremål mot bostaden.

Därefter följde ytterligare tre larm - där samma sak inträffade vid ytterligare tre anställdas bostäder.

– Det är någon form av brinnande föremål som kastats mot personernas bostäder. Det verkar som att attackerna är riktade mot anställda inom socialtjänsten, säger Lars Byström vid polisen i Stockholm.

Elden har inte spridit sig inomhus, däremot har flera fönster krossats i samband med angreppen.

Händelsen har tagits på stort allvar av den berörda stadsdelsförvaltning och under onsdagen gick information om det inträffade ut till samtliga anställda.

– Jag känner mig inte trygg, man vet ju inte vad som kan hända nästa gång, säger en anställd.

Överväger nattligt skydd av anställda

När Expressen når avdelningschefen Jeanette Holmqvist har hon nyss avslutat ett möte med stadsdelsförvaltningens krisledning.

– Vi tar det här på största allvar och nu samarbetar vi med stadens centrala säkerhetsavdelning och säkerhetsbolag, säger hon.

De fyra anställda som blivit attackerade arbetar inom olika grupper på avdelningen och det finns ingen känd hotbild mot någon av dem eller mot avdelningen som helhet.

– Folk är oroade och tycker det känns väldigt obehagligt eftersom vi inte vet vad det här är, säger Jeanette Holmqvist.

Nu överväger myndigheten om de fyra anställda ska få skydd i sina hem natten mot i morgon för att undvika att händelsen upprepas.

Polisen vädjar om hjälp

Polisen rubricerar händelserna som hot mot tjänsteman och skadegörelse. De genomför nu en teknisk undersökning av de olika brottsplatserna samt förhör berörda personer.

Ingen person skadades i brandattackerna. Det är ännu oklart vad motivet är.

– Vi måste hålla förhör med folk och bilda oss en uppfattning om vad som kan ligga bakom, säger Lars Byström.

Polisen efterlyser vittnen till händelserna och vill att de som kan ha sett eller hört något kontaktar dem på telefon 114 14.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.