Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brand vid Moderna museet i Stockholm

Branden var fortfarande utom kontroll på onsdagskvällen. Foto: Pontus Altin/Pressfotograf.se
Folk i området uppmanas att vara inomhus och stänga dörrar och fönster. Foto: Julius Bohlin
Under kvällen kommer räddningstjänsten att genomföra en sprängning för att underlätta släckningsarbetet. Foto: Julius Bohlin
Folk i området uppmanas att vara inomhus och stänga dörrar och fönster. Foto: Julius Bohlin
Räddningstjänsten har fått larm om att det kommer rök från lokaler i anslutning till Moderna Muséet på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Läsarbild
Polisen har spärrat av området och enligt ett vittne luktar det bränt i omgivningen. Foto: Linus Björkestedt
Man trodde under en period att branden var under kontroll (bilden), men den blossade senare upp igen. Foto: Linus Björkestedt
Enligt räddningstjänsten brinner det på fjärde våningen av Kungliga Konsthögskolan, som ligger i en byggnad intill till museet. Foto: Läsarbild
1 / 9

En kraftig brand startade i Kungliga Konsthögskolans lokaler vid Moderna museet i Stockholm.

Under kvällen sprängde Storstockholms brandförsvar hål i taket för att släppa ut brandgas.

– Jag har aldrig sett en så stor brand tidigare, säger vittnet Jana.

Strax före klockan 16 på onsdagen larmades polis, räddningstjänst och ambulans om en brand i en ateljé på fjärde våningen i Kungliga Konsthögskolans lokaler vid Moderna museet på Skeppsholmen.

– Det var ganska så illa och det slog ut lågor från taket, säger vittnet Jana.

Trodde den var under kontroll

En knapp timme senare meddelade polisen att branden var helt släckt men branden tog sig vidare till vindsutrymmet.

Röken syns över Skeppsholmen. Foto: Läsarbild

– Det är en äldre byggnad med mycket trä som gör branden extra tuff, säger Johan Winsnes vid Storstockholms brandförsvar.

Närboende uppmanas hålla sig inomhus

I ett så kallat VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) uppmanades alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Under kvällen sprängdes ett hål i taket för att ventilera ut rök och värme på vindsvåningen. Polisen hade spärrat av Skeppsholmen men räddningstjänsten hade då inte fattat beslut om evakuering.

– Men i så fall blir det inga stora utrymningar. Vi har redan utrymt själva byggnaden och många har valt att lämna området på grund av all rök, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Stora materiella skador

Enligt räddningstjänsten ska en person ha fått syrgas av ambulanspersonal i samband med branden, men skadeläget var inledningsvis oklart.

De materiella skadorna beräknades vara stora.

– Det blir en totalskada på vind och tak och stora skador även på övriga delar av byggnaden, säger Jonas Fröjmark, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

Julius Bohlin Foto: Under kvällen kommer räddningstjänsten att genomföra en sprängning för att underlätta släckningsarbetet.

Enligt räddningstjänsten var det kartonger och skräp som har börjat brinna men exakt hur branden startat var inledningsvis oklart. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Vid 23-tiden var branden ännu inte under kontroll men situationen gick åt rätt håll. Under natten väntades ett 50-tal brandmän bekämpa branden.