Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora farhågan – när Putin kontrollerar elen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En byggnad vid kärnkraftverket stod i brand efter attacken.
Foto: Youtube
Ukrainas president anklagar Ryssland för ”atomterror”.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PLANET LABS PBC / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Försvarshögskolan
1 / 10

Den ryska invasionen har nått till kärnkraftverket Zaporizjzja – som är Europas största.

Ryssland uppges ha kontroll över anläggningen, där det började brinna under striderna.

Det kan ha en stor strategisk betydelse, enligt Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Om man till exempel skulle börja svälta ut städer, det gör man genom att kontrollera el och kapa el.

På fredagen uppges också ryska trupper ha tagit sig in staden Mykolajiv västerut längs kusten.


Se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

https://datawrapper.dwcdn.net/0aLnl/1/
Zelenskij: ”En explosion innebär slutet på allt”

Sent på torsdagskvällen kom de första rapporterna om attacker mot kärnkraftverket Zaporizjzja i ukrainska Enerhodar.

En byggnad intill började brinna, och på filmer från en kamera på kraftverkets egen fasad kunde världen följa utvecklingen.

– De bombade allt de kunde, det är svårt att säga exakt vad som träffats i nuläget, sa Zaporizjzjas talesperson Andrij Tuz till ryska BBC. 

Vid 03-tiden uppgav han att bombningarna upphört, och sedan hade räddningstjänsten fått tillgång till området för att kunna släcka.

På fredagen tog sig också ryska trupper in i hamnstaden Mykolajiv västerut längs kusten, med en halv miljon invånare, rapporterar Reuters. En rådgivare till den ukrainska regeringen, Oleksij Arestovytj, uppger å sin sida att den ryska framryckningen har stoppats.

Kärnkraftverket i Enerhodar står nu under rysk kontroll, rapporterar Reuters med hänvisning till en regional myndighet.

En skillnad från när ryska styrkor omringade Tjernobyl förra veckan är att kärnkraftverket Zaporizjzja är aktivt och har stor betydelse för Ukrainas elförsörjning – det är Europas största kärnkraftsanläggning.

– Ryssland försöker ju ta kontroll över ukrainsk infrastruktur. Om man till exempel skulle börja svälta ut städer, det gör man genom att kontrollera el och kapa el. Det finns en strategisk betydelse för Ryssland att kontrollera sådana här områden och civil infrastruktur, säger Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Elförsörjningen helt avgörande

Ur en aspekt är det också en ny situation, säger han, eftersom den här typen av infrastruktur nu blir mål för en invasion av ett så modernt land som Ukraina. Tidigare var elförsörjning inte lika sårbar.

– Moderna samhällen har blivit mycket mer komplexa. Utan el kan kommunikationen börja brista så småningom. Sedan är det samma sak med sjukhus och sjukvård, hur ska man sköta den delen utan el, och så vidare? Om någon del i våra komplexa samhällen börjar krångla, kommer det påverka tusen andra delar. El är oerhört viktigt, oerhört viktigt.

Om elen slås ut kan också möjligheten till mobilkommunikation påverkas.

– Min stora farhåga är att om kommunikationen slutar, då kan Ryssland eskalera kraftigt, eftersom omvärlden har mindre koll på vad som händer, säger Ilmari Käihkö.

Under några timmar i natt stod kärnsäkerheten på sin spets, innan den oberoende FN-ledda atomsäkerhetsbyrån, IAEA, uppgav att det inte uppmätts några radioaktiva avvikelser vid kraftverket.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav samtidigt i ett videoklipp på Facebook att han varit i kontakt med flera världsledare med anledning av attacken.

Han anklagade också Rysslands president Vladimir Putin för att bedriva ”atomterror” i sitt krig mot Ukraina.

”Hot mot säkerheten i hela Europa”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppgav att han snarast skulle kalla till krismöte i FN:s säkerhetsråd, och ta upp attacken direkt med den ryska regeringen.

– Premiärministern säger att president Putins ansvarslösa agerande är ett direkt hot mot säkerheten i hela Europa, sa Johnsons talesperson till Sky News. 

Ilmari Käihkö ser ingen anledning för Ryssland att vilja orsaka en stor hälso- och miljökatastrof, men att konsekvenserna skulle bli förödande om kärnkraftverk förstördes under invasionen.

– Här ser vi också den här miljödimensionen av kriget som alltid kommer, men det är värst här. Det finns en oerhört stor möjlighet att skada här.

Se också:

Jens Stoltenberg lovar försvara varje del av Natos område.
Rysslandsanalytiker Hugo von Essen om Rysslands planer.
Under natten mot fredagen besköts kärnkraftverket i Zaporizjzja.
Mariupols vice borgmästare: Ryssland skapar en humanitär kris

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.