Brand på högstadieskola i Uppsala

Två tonåriga flickor har gripits misstänkta för grov mordbrand.
Foto: Utryckning Uppsala
Aki, sångare i rapgruppen Labyrint med rötter i Gottsunda, skriver på Instagram om branden.

En högstadieskola i Uppsala har totalförstörts i en brand.

Två tonårsflickor misstänks nu för grov mordbrand. 

”Roligt roligt hemkörd av horpolisen o 400 lax i skadestånd”, skrev en av flickorna på Snapchat enligt Aftonbladet.

Klockan 02.51 på måndagsmorgonen larmades polisen av allmänheten om att två personer skulle befinna sig i eller i närheten av Gottsundaskolan i södra Uppsala.

– Vi åkte dit och i samband med att polispatrullen är på plats där upptäcker man också att det brinner i skolan. Räddningstjänsten försöker rädda det som räddas kan, säger Linda Winge, RLC-befäl vid polisen region Mitt.

Polisen misstänker att branden är anlagd och två tonårsflickor har gripits. Båda är under 15 år, rapporterar UNT. En anmälan om grov mordbrand har upprättats, men på grund av flickornas ålder är de omhändertagna av föräldrar.

Skrev på Snapchat

Aftonbladet har varit i kontakt med personer som har följt en av flickornas aktivitet på Snapchat, där hon publicerat flera bilder. Redan natten mot söndagen ska flickan ha lagt ut en bild där hon hade brutit sig in i skolan och lagt sig i en soffa i korridoren. 

Ett dygn senare bröt hon och den andra flickan sig in igen. I personalrummet hittade de tändvätska som de hällde ut och tände på, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Halvvägs till busshållplatsen stoppades de av polis. Klockan 04.48 skrev flickan på Snapchat att hon hade skjutsats hem och nu hotades av skadestånd på 400 000 kronor.

”Roligt roligt hemkörd av horpolisen o 400 lax i skadestånd, tycker så synd om mig å NN just nu våra liv e över brorsan”, skrev hon enligt tidningen.

Gick inte att rädda

Gottsundaskolan består av tre huskroppar som är sammanlänkade med varandra. Branden hade startat i den mittersta av huskroppen och sedan spridit sig snabbt.

Mathias Häglund, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, meddelade under morgonen att den norra delen inte gick att rädda.

– Det som gör det här extra jobbigt är att vi har en brandspridning i ventilationen, vilket gjort att branden spridit sig till mittsektionen, där det också brinner kraftigt. Just nu brinner två av tre delar. 

Senare stod det klart att skolan totalförstörts i branden.

Aki, sångare i rapgruppen Labyrint med rötter i Gottsunda, skriver på Instagram om branden: "Sorgligt för oss med så många minnen därifrån. Sorgligt oxå för alla eldsjälar (dåligt ordval kanske) som är lärare och verkligen vill lära eleverna. Sorgligt för eleverna som vill lära sig och kände trygghet i skolan."

https://www.instagram.com/p/BoqVdtKluHD/?hl=sv&taken-by=akivonlabyrint

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.