Brand på avfallsanläggning – kraftig rök stiger

Storbrand vid industri i Gävle
Brandorsaken är okänd.
Foto: Roger Nilsson
En stor rökpelare syns långväga.
Foto: Läsarbild / Privat

En stor brand bröt på onsdagen ut på avfallsanläggning i Gävle.

Kraftig rök steg från branden – och syntes flera mil bort.

Först vid 23-tiden var branden under kontroll.

Larmet om att branden brutit ut gick vid 14-tiden från återvinningsföretaget Stena Recyclings lokaler på Brynäs i Gävle.

På bilder syns hur det brinner med öppna lågor och en stor rökpelare syntes över stan. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, uppmanade folk i närheten att gå inomhus och stänga dörrar och fönster.

– Branden ska ha spridit sig från plast som stått utomhus, till väggarna på en byggnad. Det ska inte finnas några personer i byggnaden, men branden sprider sig i detta nu, säger Viktor Dicksved, RLC-befäl vid polisen vid 15-tiden.

”Ganska komplicerat”

Redan tidigt stod det klart att huvudbyggnaden inte skulle gå att rädda och att släckningsarbetet skulle bli omfattande. Efter att ha bekämpat elden under hela eftermiddagen och kvällen meddelade räddningstjänsten vid 23 att branden var under kontroll, skriver TT.

– Vi jobbar med eftersläckning och vi har kranbilar som lyfter bort byggnadsdelar som har rasat in för att komma åt att släcka. Det är ganska komplicerat eftersom vi inte kan vara inne i byggnaden. Det är utvändig släckning vi ägnar oss åt, säger Hans Nornholm vid räddningstjänsten till nyhetsbyrån.

Orsaken till branden är okänd.

– När det är möjligt får vi utreda om det är något brott som ligger bakom det hela eller om det handlar om en olyckshändelse, säger Viktor Dicksved på polisen.

Vid 22 hävdes varningen till allmänheten.

Ingen person har kommit till skada i branden.


Det här är viktigast att tänka på vid en brand – steg för steg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.