Foto: Sven-Erik Johansson
 Foto: Sven-Erik Johansson

Brand i reaktor 2 på Ringhals

Publicerad
Uppdaterad
En mindre brand upptäcktes natten till i onsdags i reaktor 2 i Ringhals kärnkraftverk.
Reaktorn används inte och var tömd på radioaktivt bränsle.
Den möjliga branden, eller glöden, upptäcktes natten till i onsdags. Reaktorn är avställd sedan den 2 april för årlig kontroll.
Personalen höll på att testa att reaktorinneslutningen, en metertjock betongkonstruktion, håller tätt genom att blåsa in luft med högt tryck. Plötsligt höjdes temperaturen flera grader. En analys visade att luften innehöll kolmonoxid och via kameror syntes sot på väggarna. Vad som orsakade branden är oklart.
- Allt inne i byggnaden, el och belysning, har varit avstängt, säger Gösta Larsen, informationsansvarig på Ringhals.

"Ingen radioaktivitet i luften"

Temperaturen sjönk sedan, vilket betyder att branden har slocknat. Eftersom lufttrycket fortfarande är högt har ingen kunnat gå in och undersöka vad som hände.
Täthetskontrollen avbröts och luften släpps nu långsamt ut medan den filtreras efter partiklar som kan ha lossnat vid branden.
- Jag vill poängtera att det finns inget uran, inget bränsle eller något liknande i byggnaden. Och det finns ingen radioaktivitet i luften, säger Larsen.
Troligtvis kan personal gå in under fredagen och ta reda på vad som började brinna.

Sofia Tanaka /TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag