Migranter flyr efter jättebrand på Lesbos

Metadata Grekland största flyktingläger Moria brinner, och är enligt lokala medier totalförstört.
Det brinner i flyktinglägret Moria på ön Lesbos.
Foto: PANAGIOTIS BALASKAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Migranter flyr de brandhärjade lägren.
Foto: PANAGIOTIS BALASKAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Det ska brinna på flera ställen inom området.
Foto: PANAGIOTIS BALASKAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Migranter flyr flyktingslägret på Lesbos – efter att en storbrand utbrutit.

Evakuering av de 12 000 som befinner sig inom området pågår. 

Det började brinna i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos under natten mot onsdag, skriver Reuters

Enligt CNN Hellas har branden under natten utvecklas – och det har brunnit på minst tre ställen i det enorma lägret: Vatousa, Antissa och just Moria. 

28 brandmän bekämpar lågorna i lägret. Evakuering har påbörjats av de 12 000 personer som befinner sig i lägret. Det brinner både i och utanför lägret. Det är inte känt hur branden uppstod.

– Hela lägret står i brand. Klockan halv tolv fick jag besked om att det brann på fem ställen. De här bränderna har bara spridit sig. Det uppstår nya bränder hela tiden. Det är kaos, säger Shirin Tinnesand, som jobbar för ”Stand by me Lesvos” på Lesbos, till norska TV2. 

Migranter flyr – nekas inträde

Enligt grekiska medier flyr migranter från flyktinglägret. Bilder från platsen visar människor – med allt de äger – lämnar lägret. Många hindras tillgång närliggande städer. 

Enligt norska Dagbladet, som hänvisar till organisationen Stand my be Lesvos”, finns det också uppgifter om att räddningstjänst hindras från att ta sig till bränderna. 

Moria försattes i karantän förra veckan sedan en person i lägret testade positivt för corona. Därefter har ytterligare 34 coronafall konstaterats.

https://www.facebook.com/www.standbymelesvos.gr/posts/711330916126600

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.