Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftig brand i färgbutik – allmänheten varnas

En brand rasar i en färghandel
En brand rasar i en färghandel i Norrtälje. Foto: Läsarbild
Stora rökmoln syns från platsen och räddningstjänsten har gått ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Foto: Läsarbild

Det brinner i en färghandel i Norrtälje.

Stora rökmoln syns från platsen och räddningstjänsten har gått ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Flera personer som jobbade i butiken har samlats på platsen för att beskåda det som kvarstår av byggnaden.

– Alla är i chock, säger Åsa Vesterlund.

Larmet inkom vid 03.40-tiden under natten mot onsdagen.

Då hade ett automatiskt brandlarm utlösts i en butik som säljer färg i Norrtälje. På morgonen står lokalen i full brand.

– Vi håller på att släcka där för fullt. Det är en större brand i en företagsbyggnad där det finns både färg och gasflaskor. Man har använt sig av rökdykare för att ta ut gasflaskorna, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholm brandförsvar. 

Från platsen syns stora rökmoln och räddningstjänsten är på plats med ett 30-tal brandmän.

Räddningstjänsten går ut med VMA

Samtidigt har ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har utfärdats. Människor uppmanas att stänga dörrar, fönster och ventilation om röken upplevs som besvärande.

För mer info hänvisas boende i området till Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Det är inget bra där, men det är gynnsamma förhållanden och röken går rakt upp, säger Hans Eriksson.

Vid 08.30-tiden uppges dock spridningsrisken ha avtagit.

– Affärsbyggnaden har i princip brunnit ner till grunden, det är bara metallskräp kvar. Men vi kommer att hålla avspärrningarna eftersom det kan finnas gasflaskor som kan explodera i den här bråten, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholm brandförsvar.

Kan brinna i dagar

Fortsatt finns räddningstjänsten på plats för att bekämpa elden och kontrollera rökutvecklingen. Nu tar man även hjälp av kommunrepresentanter och representanter från Miljö- och hälsoavdelningen för att komma fram till hur branden ska hanteras framöver.

Enligt Emil Skoglund finns det två alternativ:

– Alternativ ett är att man släcker ner med släckvatten, men då får man en stor mängd giftigt släckvatten som riskerar att kontaminera dagvattnet, säger han.

– Alternativ två är att låta insatsen gå som vi har jobbat hittills, att man låter det brinna. Byggnaden är redan totalskadad, men då kommer det vara glödbränder eventuellt i flera dagar framåt.

Grannen: ”Era som brinner ner”

Tobias Rydsheim bor 200 meter från färghandeln. Han vaknade tidigt under morgonen av den starka röklukten.

– Det luktade plast och kemiskt och rykte väldigt mycket. Vi var några stycken som hjälpte till att plocka ut några motorcyklar och så. Sedan har det eskalerat och nu är det helt övertänt, säger han.

Efter att räddningstjänsten gått ut med VMA har Tobias Rydsheim förflyttat sig från brandområdet. Han beskriver hur byggnaden håller på att ”säcka ihop”.

– Det är en väldigt känd affär som många har anknytning till. Många kommer tycka att det här är tråkigt, det är en era som brinner ner, säger Tobias Rydsheim.

Åsa Vesterlund har jobbat i färgbutiken i 45 år. Foto: Expressen

”Alla är i chock”

Åsa Vesterlund har jobbat i färgbutiken i 45 år. Hon berättar att hennes chef tagit över butiken från sin pappa och att den gått i generationer.

– Mina arbetskolleger har samlats här och vi ska prata ihop oss. Alla är i chock, säger Åsa Vesterlund till Expressen Tv.

Hon fortsätter:

– Det är mycket krama om, inte så många ord utan man försöker trösta varandra. Alla har jobbat länge här faktiskt så det känns konstigt att se det här. Det är mycket frågor förstås, man undrar vad som ska hända nu och hur det blir för oss.

Vet du mer om händelsen? Är du på plats? Tipsa oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.