Branden i Älvdalen sprids: ”Hela tiden nya bränder”

Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Branden i Trängslet, Älvdalen har brutit igenom den norra begränsningslinjen med toppbrand, berättar räddningsledare Johan Szymanski.

– Det innebär att gränsen inte finns längre och att den sprider sig nu, det är besvärligt, säger han.

Samtidigt kallar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson Krishanteringsrådet till möte med anledning av bränderna, rapporterar Dagens Nyheter.

Branden på skjutfältet norr om Trängslet i Älvdalens kommun i Dalarna beskrivs som kämpig. Den är fortfarande inte under kontroll och under kvällen har den hoppat över begränsningslinjen i det norra brandområdet.

Rökutvecklingen har varit så kraftig att helikoptrarna inte kunde flyga. Nu väntar man i stället på att flyg ska kunna mota ned lågorna.

Tidigare har det funnits oro för att branden ska nå odetonerad ammunition på skjutfältet, men den är inte i något sådant riskområde nu.

– Det är det enda positiva i det här, om det finns något, att det inte är på ett målområde så vi kan gå in med marktrupper så fort flygen har slagit ned lågorna, säger Johan Szymanski.

https://twitter.com/JohanSzymanski/status/1021824349450514432

Även innan branden hoppade över begränsningen har den eskalerat.

– Generellt så är branden inte under kontroll utan det uppstår hela tiden nya bränder. Personal och helikoptrar får slita, sade han till P4 Dalarna tidigare på tisdagskvällen.

Räddningsinsatsen hamnade i ett kritiskt läge på tisdagen när vattenförsörjningen började sina, men nu har man hittat andra vattenkällor som fungerar bra, enligt Älvdalens kommun.

Halv miljon kubikmeter snö

Det har även kommit på tal att använda sparad snö som finns sparad på fjället vid Idre för att få grepp om Trängsletbranden.

– Jag skulle tro att det är första gången i världen men jag kan inte gå i god för det, säger Johan Szymanski, till P4 Dalarna. 

Räddningstjänsten har rätt att använda såväl materiella resurser som civila människor om det är nödvändigt. Men om de använder den omkring halva miljonen kubikmeter snö som finns sparat kan det bli dyrt – för Idre Fjäll.

– Visst får det konsekvenser för oss, men kan vi hjälpa till att släcka så självklart ställer vi upp, säger Andreas Starenhed tillförordnad vd på Idre Fjäll, till radion.

Men på tisdagskvällen säger Szymanski att det inte är aktuellt att använda snö i nuläget.

– Det finns bara en väg in och ut och det kommer att krävas så många lastbilar. Risken är för stor om det blir ett stopp, så vi avvaktar till det finns alternativa vägar dit, säger Johan Szymanski till Expressen.

Kallar in Krishanteringsrådet

Och nu har justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons statssekreterare Charlotte Svensson kallat Krishanteringsrådet till möte under onsdagen med anledning av bränderna, skriver DN.

Krinshanteringsrådet inkluderar berörda myndighetschefer, bland andra MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

”Det stämmer att jag har kallat till ett krishanteringsråd i morgon. Vi träffas och har alltid ömsesidig orientering vid större kriser”, skriver Charlotte Svensson i en kommentar till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.