Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråkstakar ska stoppas – inte bara i butiker

Enligt förslaget ska tillträdesförbudet gälla i upp till ett år
Justitieminister Morgan Johansson presenterar förslaget om tillträdesförbud.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet. Ett förslag presenteras av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff klockan 13.

Tillträdesförbudet omfattar i dag butiker och regeringen har tidigare sagt sig vilja utvidga förbudet till att även gälla bibliotek och simhallar.

– Om du går till en simhall och sedan inte kan bete dig, och till exempel ofredar andra människor. Eller om du går till ett bibliotek och för oväsen, ska du då ha någon självklar rättighet att bara få komma tillbaka igen? Nej, det tycker inte jag faktiskt, sade Morgan Johansson till Ekot i september.

Lagen om tillträdesförbud började gälla den 1 mars i år. Åklagare kan på begäran av en butik fatta beslut om att porta en viss person som på grund av särskilda omständigheter anses riskera att begå brott. Det kan handla om exempelvis stöld, skadegörelse eller trakasserier av personal.

Ett särskilt skäl är att personen i fråga tidigare begått brott i eller i anslutning till verksamheten.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.