Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex gripna vid demonstration i centrala Stockholm

Det är bråkigt i Kungsträdgården innan Alternativ för Sveriges demomstration.Foto: Frida Sundkvist
En person har omhändertagits inför demonstrationen.Foto: Frida Sundkvist
Situationen lugnade sig efter polisingripande.Foto: Frida Sundkvist

Sex personer greps i samband med oroligheter vid Alternativ för Sveriges demonstration i Kungsträdgården i Stockholm.

Vid 15-tiden var stämningen kring demonstrationen hätsk, rapporterade Expressens utsända på plats. Motdemonstranter ska ha tagit sig in bland AfS-anhängarna med en prideflagga, varpå tumult uppstod.

Det slutade med att tre kvinnliga motdemonstranter frihetsberövades av polis.

Polisen bildade sedan en kedja för att skilja AfS-anhängarna från motdemonstranterna.

Bråk direkt

Alternativ för Sverige, AfS, har demonstrationstillstånd i Kungsträdgården från klockan 12

Men redan innan företrädarna hann gå upp på sin medhavda scen blev det bråk. En man gick rakt igenom motdemonstranterna samtidigt som han ropade ”Sverige åt svenskarna”, vilket ledde till att han hamnade i knytnävsslagsmål med en motdemonstrant.

Vid 14.30 uppgav Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström att tre personer hade gripits.

– En för misshandel, en för störande av allmän sammankomst och en för förgripelse mot tjänsteman. Det sistnämnda var en som spottade på en polis, säger Lars Byström.

Han hade inga uppgifter om de gripna är AfS-anhängare eller motdemonstranter.

Vid 16-tiden var två av de gripna identifierade och därefter försatta på fri fot. En person var inte identifierad och därför fortsatt frihetsberövad. Läget på platsen var då lugnt, enligt polisen.

Senare meddelade polisen att ytterligare tre personer hade gripits under dagen.

 

Några hundra anhängare deltar i demonstrationen.Foto: Frida Sundkvist
Många upptryckta plakat förblev oanvända.Foto: Frida Sundkvist

 

Motdemonstranter ropade slagord mot AfS.Foto: Frida Sundkvist

AfS demonstration samlade uppskattningsvis några hundra anhängare. Motdemonstranterna, som saknar demonstrationstillstånd, var färre än så.

Avbokades av Stockholms stad

Den 3 september meddelade Stockholms stad att man hade beslutat avboka AfS bokning av stadens anläggningar i Kungsträdgården i samband med fredagens demonstration. 

Beslutet togs efter att AfS talare polisanmäldes för hets mot folkgrupp vid en demonstration i Malmö i helgen.

– Våra lokaler och anläggningar ska inte användas av dem som vill skada vår demokrati. Detta gäller lika oavsett vilken antidemokratisk eller extrem politisk inriktning man stödjer, sade finansborgarrådet Karin Wanngård, S, i ett pressmeddelande.

AfS partiledare Gustav Kasselstrand svarade på partiets hemsida:

– Det är uppenbart att det är politiskt motiverat. I en rättsstat så ska man betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats, men här frångår majoriteten i Stadshuset den principen. Det blir parodiskt när de själva hänvisar till rättssäkerhet. 

 

Polisanmäls av Migrationsverket

Migrationsverket har polisanmält AfS för varumärkesintrång. Skälet är att partiet enligt Migrationsverket har använt informationsmaterial med myndighetens röda logotyp. 

I måndags skickade Migrationsverket en uppmaning till AfS att sluta använda verkets logotyp, men AfS ska inte ha följt uppmaningen.

Bildades av uteslutna sverigedemokrater

Alternativ för Sverige är ett högerpopulistiskt parti som bildades tidigare i år av personer från Sverigedemokratisk Ungdom – Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund som bröt med partiet 2015.

Partiet vill ha ett omedelbart asylstopp och ”en storskalig och aktiv återvandringspolitik”. Alla uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.