Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket om statlig skatt upp i KU: "Irriterad"

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP): "Jag är ganska irriterad och kritisk mot både partierna och talmannen"

Frågan om oppositionens förslag om att stoppa regeringens brytpunkt för statliga inkomstskatten ska nu tas upp av konstitutionsutskottet.

På fredagsmorgonen har de sitt första möte som ska avgöra vad som nu händer.

– Jag är ganska irriterad över och kritisk mot att både partierna och talmannen har låtit det blir så här. Jag tycker inte att det är bra att vi har stora strider om formalia i stället för att diskutera sakfrågan, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i KU.

Även det tidigare justitierådet Fredrik Sterzel är kritisk till att frågan nu hamnat hos KU.

Strax efter klockan 16.00 på torsdagen lämnade talmannen Peter Westerberg (M) beskedet att han vägrar ta upp de rödgrönas och SD:s förslag för omröstning.

Det efter att den rättsutredning som Westerberg beställt visar på att försöket strider mot riksdagsordningen.

Nu ska frågan om att låta oppositionsförslaget gå till omröstning tas upp av KU. Utskottet får i detta sista ordet - och väljer man att låta det gå till omröstning kan inte talmannen vägra ytterligare en gång.

Ordförande Peter Eriksson och ledamöterna har sitt första sammanträde under fredagsmorgonen. Det nästa på tisdag.

Under fredagen får de underlag från KU:s tjänstemän.

– Vi får ett underlag och sedan kommer också talmannens utredare till utskottet i morgon bitti så att vi kan ställa frågor till honom om hur det kom sig att de tog den här ställningen, säger Peter Eriksson.

"Irriterad"

Utifrån det ska utskottets ledamöter ta ställning till om förslaget ska läggas fram på onsdag eller torsdag nästa vecka.

Peter Eriksson säger att KU har varit beredda på torsdagens dramatiska votering.

– Ja, det har varit tydligt under en lång tid att det kunde komma att bli så, säger han.

Han är samtidigt kritisk till att det kan ha blivit så här.

– Jag är ganska irriterad över och kritisk mot att både partierna och talmannen har låtit det blir så här. Jag tycker inte att det är bra att vi har stora strider om formalia i stället för att diskutera sakfrågan, säger Peter Eriksson.

Han får medhåll av Fredrik Sterzel, professor emeritus och före detta justitieråd. Sterzel har själv behandlat just regelverken bakom den statliga budgeten.

Han ser dock att detta inte handlar om en politisk fråga kring brytpunkten.

I konstitutionsutskottet sitter samma rödgröna majoritet som i riksdagens kammare.

– Man kan tycka att det är lite meningslöst då det är samma majoritet i KU som i kammaren. Men det gäller alltså inte brytpunkten nu. Det som gäller formellt, menar jag som jurist själv, är det som står i riksdagsordningen, säger han.

"Ointressant att de står och nekar"

Han berättar att beskedet kom som en överraskning för honom.

– Jag är förvånad över det. Jag vet inte att det har hänt tidigare. Det hände väl att det var små skärmytslingar i bakgrunden, säger han.

– Hade talmannen sagt hur det är brukade man rätta sig efter det. Det är så ointressant att de står och pekar på varandra och skyller ifrån sig.

Fredrik Sterzel menar att det kan få stora konsekvenser för samma typ av situationer i framtiden, då man visar att det går att riva upp ett beslut.

– Röstar de igenom detta nu då lär de kunna göra det i fortsättningen också. Det är det jag tycker är väldigt otrevligt, säger han och fortsätter:

– Blir det en minoritetsregering Löfven eller minoritetsregering Reinfeldt så är de i samma ställning. Ska vi hålla på att tjafsa på det här sättet, det menar jag är väldigt olyckligt. Och vi vet inte vad det får för konsekvenser.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att riksdagspartierna borde ta lärdom av det som hände under torsdagen.

– Det är olyckligt att riksdagen och partierna har beslutat om regler som länge har uppfattats som väldigt entydiga och tydliga, och att det plötsligt uppdagas att det går att agera annorlunda inom den ramen, säger han och fortsätter:

– Det var förmodligen inte så man tänkt sig. Då är frågan om man inte måste börja dra lärdom om det här - vill riksdagens partier fortsatt ha den här möjligheten att ändra? Eller vill man täppa till det här hålet?

Har gjort sin skyldighet

Skulle KU vara oense ligger dock regeringens förslag om en höjd brytpunkt, som innebär sänkt skatt för de med en inkomst på över 36 000 kronor i månaden.

Enligt Fredrik Sterzel har Per Westerberg gjort sin skyldighet som talman i och med att han stoppade förslaget.

– Sedan får man se vad det blir för efterverkningar i riksdagen, om talmannens ställnings stärks eller skadas av det här, säger Fredrik Sterzel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.