Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket om sparkraven på sjukhuset: ”Svältbudget”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
”Ta bort handskar från toaletten” är ett av sparförslagen från personalen.
Foto: Stockholms sjukvårdsupprop / Instagram

Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm måste spara pengar.

När personalen ombads komma med sparförslag blev kritiken omfattande i sociala medier.

Också oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) reagerar starkt.

– Jag blir bestört, säger hon.

Kvinnokliniken har ett budgetunderskott på ungefär 72 miljoner kronor, delvis på grund av en stor felfakturering.

Först fick personalen skriva upp olika sparförslag på ett blädderblock – från att dra in på Bragokex och paprika på mackan till att ta bort handskar på toaletten.

Bilden har snurrat i sociala medier och väckt stor ilska. Även en annan bild, denna gång en förteckning av kostnaden för förbrukningsmaterial, har skapat reaktioner.

Aida Hadzialic, socialdemokratiskt oppositionsråd i Region Stockholm, är också kritisk.

– Det visar det likgiltiga ledarskapet i Region Stockholm, med politiker som missköter både ekonomin och framför allt vården. Stockholm är Sveriges rikaste region och trots pandemin gör vi ett överskott på sex miljarder, säger hon.

”Svältbudget på sjukhuset”

Överskottet på 5,8 miljarder beror till stor del på statliga coronastöd. Regionens finansregionråd Irene Svenonius har aviserat att pengarna behöver sparas i ladorna för kommande behov.

– Det vi har är ett gott resultat till följd av engångsintäkter och de pengarna ska vi använda för att upprätthålla hög nivå på hälso- och sjukvården i framtiden, har hon sagt till Svenska Dagbladet.

”Jag blir bestört”, säger oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) om sparkraven på Sös.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Aida Hadzialic (S) menar att regionen i stället borde återinvestera pengarna i vården. Även om underskottet för just Sös kvinnoklinik till stor del beror på en felfakturering menar hon att sjukhuset är generellt underfinansierat.

– Även i pandemin la man en svältbudget på sjukhuset. Man svälter ut de offentligdrivna vårdaktörerna och för över pengar antingen till enskilda intressen eller till den privata vårdmarknaden, säger Aida Hadzialic.

Hon vill se ett löfte från ledningen om att vården ska få de resurser som krävs.

– Det anstår inte Sveriges rikaste region att inte kunna garantera god förlossningsvård, säger Aida Hadzialic.

Tobias Nässén: ”Inte en seriös kritik” 

Vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M), ansvarig politiker i frågan, vänder sig mot Aida Hadzialic kritik, och säger att förlossningsvården är ett prioriterat område som fått mer pengar år efter år.  

– Det är inte en seriös kritik att påstå att vi skulle vara likgiltiga inför vården. Det är precis tvärtom, säger han. 

Är det rimligt att kvinnoklinken har sparkrav samtidigt som regionen gör ett så stort överskott? 

– Vi förtroendevalda beslutar ju om mål och budget på en övergripande nivå. Sedan fördelas det på sjukhusen mellan olika kliniker, men det är inte något politiskt beslut hur budgeten ser ut på en specifik klinik. 

Tobias Nässén (M).

Har sjukhuset fått en för liten pott att börja med?

– Vad det gäller förlossningsavdelningar går det samma typ av peng per förlossning till alla sjukhus. Vi har också höjt den här ersättningen med 120 miljoner de senaste åren. 

Finns det inget politiskt ansvar i frågan? 

– Självklart följer vi arbetet noga, jag har haft tät kontakt med sjukhuset och även deras bild är att man arbetar långsiktigt med att åstadkomma ett bättre ekonomiskt läge. Det kan handla om att förbättra sina flöden, eller se över sin lokalanvändning till exempel.

Ygeman (S) till Region Stockholm: Steppa upp

Stockholm ligger sist i vaccinligan och måste öka takten, menar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.