Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund är inte eniga om skolpolitiken. Foto: Scanpix
Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund är inte eniga om skolpolitiken. Foto: Scanpix

Bråket om skolan

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. Det är bäddat för skolbråk i alliansklassen.
FP-ledaren Jan Björklund vill förstatliga skolan - men de andra tre partierna vägrar.
- Vi har en diskussion att ta här framöver, säger han.
I dag är det Folkpartiets dag i Almedalen. En av Jan Björklunds hjärtefrågor är hur den svenska skolan ska drivas.

Vill ha rättvis skola

FP-ledaren vill förstatliga skolan, som i dag drivs i kommunal regi, för att få en mer rättvis skola.
- Det har blivit väldigt olika i olika kommuner. De fattigaste kommunerna med många invandrarbarn är de som behöver störst satsningar, så de socioekonomiska skillnaderna som finns redan från början förstärks, säger han.
Han har inte alltid haft partikamraterna med sig, och det har funnits ett internt motstånd mot förslaget. Men allt fler har anslutit sig till partiledarens linje, och i höst ska frågan behandlas på partiets landsmöte.

Enskilda skolor mer makt

Men det är bara hans lilla problem. För utanför partiet är motståndet kompakt. Inget av de andra allianspartierna vill förstatliga skolan.
- Tvärtom, vi ska ge enskilda skolor mer makt. I dag kan till exempel inte rektorer anställa den personal de vill, säger Sofia Larsen, Centerledamot och ordförande i utbildningsutskottet.
Även Moderaterna är emot Björkunds förslag.
- Bara för att det blir statligt blir det inte bra. Det är en enkel lösning på ett svårt problem, säger Mats Gerdau, Moderat riksdagsledamot.
Jan Björklund tänker försöka övertala sin allianskollegor. Men det kommer bli tufft, enligt motståndarna i den egna alliansen.

Inga fördelar

- Hans utsikter är inte så goda. Centern ser inga fördelar med att förstatliga skolan, säger Sofia Larsen.
- Vi kommer inte att mötas i den diskussionen, säger Mats Gerdau.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag