Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket om rösterna – därför är inte valet klart

”Missnöjd med att Pennsylvania fått flytta dead-linen”
Bilder från vallokaler under natten.
Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från vallokaler under natten.
Foto: LOGAN KIRKLAND/SHUTTERSTOCK / LOGAN KIRKLAND/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bilder från vallokaler under natten.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Donald Trump har utropat sig till segrare medan Joe Biden säger att läget är gynnsamt. 

Sanningen är att ingen av dem har vunnit – det kan ta dagar innan det slutgiltiga resultatet är fastställt.

Både sittande presidenten Donald Trump och utmanaren Joe Biden talade på onsdagsmorgonen. 

Biden var först och sa bland annat att läget ser gynnsamt ut, och att demokraterna troligtvis kommer vinna i ”svingstaten” Pennsylvania. Något som triggade presidenten att gå betydligt längre.

– Det här är ett bedrägeri, en skam för vårt land. Vi var redo för att vinna valet, vi vann valet. Så vårt mål nu är att säkra integriteten för vårt land. Det här är ett stort bedrägeri, säger Trump. 

Med det starka ordvalet syftar Trump delvis till poströster. I årets presidentval har rekordmånga valt att förtidsrösta per post till följd av den rådande pandemin, påhejade av Biden som uppmanade sina väljare att göra just det. 

Joe Bidens kampanjchef, Jen O'Malley Dillon, svarade presidenten i ett uttalande. 

”Presidentens uttalande i kväll om att försöka stänga ner räkningen av vederbörligen avgivna omröstningar var upprörande, saknar motstycke och var felaktig”, rapporterar  Wall Street Journal.


Delstaterna som dröjer – och avgör

Michigan har 16 elektorsröster. Delstatens myndigheter meddelade att rösterna kommer vara färdigräknade under torsdag kväll, svensk tid. 

Guvernören i Wisconsin meddelade att utgången av vem som får de tio elektorsröster som delstaten har kommer under onsdagen. 

Pennsylvania (16) har skrivits upp till en av de viktigaste ”svingstaterna”. Rösträkningen beräknas vara klar på fredag, 6 november.

I Nevada (6) kan det definitiva valresultatet dröja till 10 november. Anledningen är att alla poströster som postades före valdagen räknas om de anländer 10 november.

Dessa fyra delstater kan vara avgörande för att Joe Biden, som behöver ytterligare 35 elektorsröster, ska sväras in som USA:s 46:e president 20 januari 2021.

Trump vill gå till HD

Trump har länge motsatt sig poströster. Varje delstat har sina egna vallagar. I en del har de gjorts om i år för att ta hänsyn till det stora antalet poströster, något som inte faller presidenten i smaken. 

I sitt tal berättade Trump att han kommer vända sig till USA:s högsta domstol med en begäran att stoppa poströster som kommer in efter valdagen. 

En sådan begäran måste behandlas, vilket kan leda till att röster kan behöva räknas om i vissa valdistrikt där skillnaden är, eller mindre än 0,5 procentenheter mellan kandidaterna. Något som i så fall drar ut på det slutgiltiga resultatet ytterligare. 

Splittrar republikanerna

CNN rapporterar på onsdagen att en vallokal i Michigan har fått in fler valsedlar än personer som är skrivna att rösta i lokalen. Den republikanske juristen Benjamin Ginsberg menar att man måste gå till botten med det, trots att Trump vunnit i delstaten. 

– President Trump borde se till så att alla röster kontrollräknas.

Trumps förvåning över siffrorna: ”Wow, vad hände?”

Se hela Donald Trumps tal under valnatten.

Joe Biden: ”Vi är på väg att vinna”

Biden höll tal i Delaware under valvakan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.