Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket om elbrist – i direktsändning

Se debatten om stad och land mellan Nyamko Sabuni (L) och Anders Ygeman (S).
Nyamko Sabuni och Anders Ygeman debatterar i Expressen TV.
Nyamko Sabuni och Anders Ygeman debatterar i Expressen TV.

Brist på el eller inte – Nyamko Sabuni (L) och Anders Ygeman (S) beskriver verkligheten helt olika.

– Vi har brist på el, men regeringen lägger ned kärnkraftverk, säger Sabuni.

– Vi har inte elbrist, regeringen lägger inte ned kärnkraftverk utan det är näringslivet som investerar i vindkraft, säger Ygeman.

Energipolitiken blev en huvudfråga när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på onsdagen debatterade klyftan mellan stad och landsbygd – tredje dagen i Expressen TV:s programserie ”Fem dagar om framtiden”.

De båda debattörerna var djupt oeniga i frågor som elbrist, behovet av kärnkraft och vem som är ansvarig för nedläggningen av kärnkraftverk.

”Slår sig för bröstet”

– Energiministern slår sig för bröstet och säger att vi har överproduktion av el. Han tittar bara på norra delen av landet där vi har vatten- och vindkraft, inte på södra Sverige där vi betalar tre gånger så mycket för elen, säger Nyamko Sabuni.

– När Nyamko satt i regeringen hade vi underskott och importerade el trots att vi hade tio kärnkraftverk. Vi ökar överföringskapaciteten av el i söder dramatiskt så att vi kan överföra el där, säger Anders Ygeman.

Sabuni kritiserar regeringen för att kärnkraftverk läggs ned samtidigt som behovet av ”ren” el och energi ökar dramatiskt om Sverige ska klara omställningen och klimatmålen – samt för att möta näringslivets växande behov.

Ygeman svarar att L-ledaren ”har fel” när hon säger att regeringen avvecklar kärnkraften. Kärnkraftverken läggs ned för att de inte uppfyller moderna säkerhetskrav och företagen anser att kärnkraft är för dyr att investera i, enligt energiministern.

”Marknaden avgör”

– Ägarna måste välja vad de investerar i. Marknaden avgör, inte femårsplaner från det liberala partikansliet, säger han.

Enligt Sabuni ser inte Ygeman ”helheten”: att vi behöver både kärnkraft och förnybar energi.

– Ingen satsar på kärnkraft när vi ska ha 100 procent förnybar energi till 2040. Man kan inte investera i kärnkraft när du subventionerar vindkraften.  Vi behöver dubbelt så mycket el, men ni lägger ned fungerande kärnkraftverk, säger hon.

Debattörerna tog också upp frågor som tillgång till bredband, skolans resurser, samhällsservice och andra ämnen som berör klyftan mellan stad och landsbygd.

Bredband ”viktig infrastruktursfråga”

Nyamko Sabuni säger att 17 procent av svenskarna inte har fiber och att hälften av denna grupp bor på landsbygden. Enligt Ygeman gäller dessa siffror dem som väljer att använda mobilnätet och att 95 procent har tillgång till fiber ”i sin närhet”.

Han säger att utbyggnadstakten är tre gånger så hög på landsbygden och att de sista fem procenten ”kan lita på” att de ska få bredband till 2025.

Enligt Sabuni är bredband en mycket viktig infrastruktursfråga. Hon säger att man ”måste se över reglerna” så att det går att samarbeta om utbyggnad på regional nivå.


V-ledaren i stor intervju – vill stötta kriskommunerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.