Bråket med Ulvskog hinder för Malmström

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Malmström, FP, får vänta på besked om hon får toppjobbet som EU:s mäktiga handelskommissionär.
Foto: Wiktor Dabkowski
Ett infekterat bråk med parlamentarikern Marita Ulvskog, S, gör att frågan avgörs genom omröstning på tisdagen.
Foto: Kristofer Sandberg

Cecilia Malmström, FP, får vänta på besked om hon får toppjobbet som EU:s mäktiga handelskommissionär.

Ett infekterat bråk med parlamentarikern Marita Ulvskog, S, gör att frågan avgörs genom omröstning på tisdagen.

Malmström vägrade först svara skriftligen på frågor om ett läckt amerikanskt brev.

– Är Malmström klok väljer hon att svara, det borde hon ha gjort direkt, säger Marita Ulvskog.

Under tisdagsförmiddagen väntas ett svar från Malmström.

En stark insats av Cecilia Malmström under grillningen i Europaparlament om posten som EU:s mäktiga handelskommissionär som möttes både med applåder och glada skratt. Så långt är nästan alla överens. Men bråket om ett socialdemokratiskt krav på ett skriftligt svar om ett påstått brev dominerar efterspelet. Ett bråk som leder till en omröstning om Malmström under tisdagen.

Den svenska parlamentarikern Marita Ulvskog uppmanar Malmström att svara på frågan från den socialdemokratiska gruppen. På måndagskvällen kunde hon inte svara om de kommer att rösta för eller emot Malmström.

– Jag tänker inte svara skriftligt om ett brev som är helt taget ur luften, replikerade Cecilia Malmström på pressträffen efteråt.

Brevet det handlar om är ett brev som lagts ut av nätaktivistorganisationen Access som man fått ut från amerikanska handelsdepartementet. I brevet refereras kontakter som amerikanerna påstås ha haft med någon i Malmströms kabinett när det gäller aspekter av dataskyddsförordningen. Under utfrågningen var det på frågor om brevet som det hettade till och Malmström blev riktigt arg.

– När det gäller e-brevet har jag ingen aning om var det kommer från - jag tar helt avstånd från det. Jag blir väldigt upprörd över anklagelserna, det stämmer inte med hur jag agerat, röt Malmström under utfrågningen.

Bråk tvingar fram omröstning

Vid ett första utvärderingsmöte i utskottet direkt efter hearingen kunde företrädare för partigrupperna ha valt att direkt göra tummen upp för Malmström och ge sitt godkännande. Istället är det den skriftliga förklaringen som spökar och som tvingar fram en omröstning.

– Vi vill också se ett skriftligt svar från Malmström, säger de Grönas språkrör Ska Keller till Expressen.

– För många av våra ledamöter är det viktigt att få ett skriftligt svar om vad som ägde rum, underströk Marita Ulvskog som var den under hearingen som framförde kravet.

– Det är både olyckligt och oansvarigt med en omröstning. Jag hoppas verkligen inte att det här är ett uttryck om hur det nya parlamentet behandlar handelsfrågor, säger Christofer Fjellner, M.

Kommer att lämna skriftligt svar

Hotet om att mista posten som handelskommissionär fick Malmström att ändra sig på måndagskvällen.

– Vi kommer nu inom kort att lämna in ett skriftligt svar till utskottets ordförande, sa Malmströms pressekreterare Joakim Larsson till Expressen vid niotiden.

Svaret väntas under tisdagsförmiddagen.

I slutändan ska kommissionen godkännas i sin helhet, men kommissionärer som får underkänt kan bytas ut för att inte parlamentet ska rösta nej. Tyngdpunkten i tretimmarsgrillningen låg på investerarskydd som tillåter företag att stämma länder om marknadsvillkoren förändras. Här signalerade Malmström under utfrågningen att det kan komma att lämnas utanför frihandelsavtalet med USA.

– Jag utesluter inte att det i slutändan kommer att tas bort, men låt oss titta på den frågan tillsammans.

"Mycket intelligent person"

Många i utskottet gjorde också tummen upp efteråt för Malmströms insats under utfrågningen.

– Det är klart att Malmström är en mycket intelligent person och en väldig europeisk person. Trots våra meningsmotsättningar så är en hon väldigt öppensinnad, berömde Bernd Lange, socialdemokratisk utskottsordförande efteråt.

– Trots en svår och känslig portfölj så lade Malmström upp ribban högt för de andra kommissionärerna, twittrade tjeckiske liberalen Petr Jezek efteråt.

– Malmström var kompetent och gör en bra hearing. Om man vill stoppa Malmström så handlar det bara om att man vill stoppa en frihandelsvän, summerade Christofer Fjellner.

Omröstningen i utskottet väntas hållas klockan tolv under tisdagen och för Malmström är nu den stora prövningen över, den som hon beskrivit som en torktumlare, men något firande väntar inte.

– Jag ska hem och sova!

Typiska frågor och svar:

Yannick Jadot (De Gröna): Ska investerarskyddet vara kvar i Kanadaavtalet och finnas med i TTIP-avtalet med USA?

Malmström: - Vi kommit långt med Kanada, är det tillräckligt. Jag vet inte, men låt oss diskutera det. Kommer investerarskyddet finnas med i TTIP? Jag vet inte, men låt oss sitta ned tillsammans och lösa det.

Earlen av Dartmouth (EFDD): Kommer EU att hämnas med handelskrig om Storbritannien lämnar EU?

Malmström: - För det första hoppas jag att Storbritannien blir kvar i EU men sedan går det inte att svara hypotetiska frågor för något som inte har hänt.

Helmut Scholz (GUE/NGL): Hur ska du förstärka mänskliga rättigheter i handelsavtal?

Malmström: - Jag kommer att samordna arbetet med utrikeschefen Federica Mogherini för att förstärka rättigheterna. Jag kan lova att jag är personligt engagerad i att stärka hållbar utveckling i alla avtal.

Getingbetyg

Trovärdighet 4 getingar

Noggrann och tydlig. Tvekade sällan och slant inte på tungan. Det märks att hon både kan frågorna och är passionerad i handelspolitiken. Mastodontpluggandet gav resultat.

Energi & Utstrålning 5 getingar

Levererade ilska, hetta, passion, kyla, skratt och skämtsamheter. Malmström var i god form och började snabbt att trivas under utfrågningen. Hur hon kunde växla tonfall gav tyngd och respekt.

Folklighet 3 getingar

Handelspolitik är mycket tekniska termer. Svårt att se att Malmström kan bli en riktig folklig kommissionär med den portföljen även om hon prioriterar öppenhet och dialog. Å andra sidan är det svårt att se någon som klarar det bättre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.