Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket fortsätter: Jag kan inte ta det på allvar

Barnmorskor i Stockholm larmar om en ohållbar arbetssituation.
Irene Svenonius (M)
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aida Hadzialic (S)
Foto: Paul Hansen/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Rådén (M)
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Region Stockholm har minst ett hundratal barnmorskar sagt upp sig på grund av bristande arbetsmiljö.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) har kritiserats hårt för att inte ta problemet på allvar.

Avgångskrav har bland annat höjts från oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) – nu svarar M.

– Situationen gällande bemanningen är djupt bekymmersam, säger Irene Svenonius till Aftonbladet.

Det råder en kris inom Stockholms förlossningsvård. 

Barnmorskorna i Stockholm beskriver en omöjlig arbetssituation och har varnat för massuppsägningar. 

Sedan början av 2021 har omkring 42 barnmorskor på Södersjukhuset i Stockholm sagt upp sig och samtliga förlossningschefer lämnat sina uppdrag. På Danderyds sjukhus har 45 barnmorskor slutat. 

– Det går inte ens att beskriva, jag känner inte till någon annan yrkesgrupp som skulle acceptera den arbetsmiljön som vi har, sa Emelie Andersson, barnmorska på Sös i tisdags.

Finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), har kritiserats för att inte lyckas erbjuda barnmorskor en arbetsmiljö som gör att de vill fortsätta inom yrket, trots att regionen är Sveriges rikaste och gick 5.8 miljarder plus förra året.

Larmet från förlossningsvården har fått oppositionsregionrådet i Region Stockholm Aida Hadzialic att reagera. Hon menar att moderatledda majoriteten ”underfinansierat sjukvården”. I fredags höjde hon rösten för Svenonius avgång. 

– Jag uppmanar Irene Svenonius att antingen omedelbart tillföra de resurser som behövs eller att avgå, sa Aida Hadzialic till Expressen.

M om avgångskravet: ”Inte seriöst”

När SvD söker henne hänvisar Moderaternas pressjour till Lars Rådén (M), vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, för en kommentar.

– Ett avgångskrav från ett oppositionsråd är inte seriöst. Det är hennes främsta arbetsuppgift att ta makten för sig själv. Jag har svårt att ta ett sådant krav på allvar, säger Lars Rådén om Hadzialic avgångskrav till SvD.

Lars Rådén menar vidare att regionen satsat på utbildningsplatser för att just vidareutbilda barnmorskor, även om han håller med om att situationen är ansträngd på klinikerna. 

– Det är en ansträngd arbetssituation på våra förlossningskliniker. Mycket av problemen handlar om att vi har bemanningsproblem på klinikerna. Det är en situation vi måste komma till rätta med, säger Lars Rådén till tidningen.

– Vi jobbar på skyndsamt. Vi har vidtagit åtgärder här och nu. De verktyg som förlossningssamordnaren ber om att få ska vi ge.

Svenonius: ”Beklagar att de känner sådan press”

På söndagen svarar Irene Svenonius på den kritik som riktats mot henne till Aftonbladet.

– Situationen gällande bemanningen är djupt bekymmersam, säger hon till tidningen.

– Ingen ska tvivla på att vi tagit situationen på allvar. Jag beklagar att de känner en sådan press att de går till uppsägning. Det är deras sista åtgärd, det förstår jag.

Enligt henne har man avsatt mer pengar till förlossningsvården. Bland annat genom att höja förlossningpengen med 150 miljoner, samt att man utökat antalet betalda utbildningsplatser för barnmorskor med 100 platser.

– Men finns det mer vi behöver göra så kommer vi att göra det. Vi vill att barnmorskorna ska ha en bra arbetsmiljö och vilja vara kvar på jobbet.

Barnmorskan har fått nog

Riktar kritik mot politiker: ”Tappat förtroendet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.