Bråket efter Ebba Buschs utspel om smittspridningen

KD-ledaren Ebba Busch är starkt kritisk till regeringens coronastrategi. Hon står fast vid åsikten att regeringen med berått mot tillåtit smittspridning.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I går anklagade KD-ledaren Ebba Busch regeringen för att fatta beslut som man visste skulle leda till hög smittspridning. 

Nu briserar bråket mellan partitopparna på Twitter.  

”Jag minns inte att regeringen sagt att större smittspridning var ett mål i sig”, skriver Jonas Sjöstedt. 

KD-ledaren Ebba Busch riktade skarp kritik mot regeringen under gårdagens partiledardebatt, och anklagade regeringen och statsminister Stefan Löfven för att fatta beslut man visste skulle ge en hög smittspridning. 

Stefan Löfven ska enligt Ebba Busch ha resonerat kring fördelarna med det på partiledarmöten i våras. 

– Vi satt på mötena med statsministern och man resonerade till och med om fördelarna med det. För att vi skulle nå immunitet tidigare jämfört med andra länder. Att man har mage att inte erkänna de felen och bristerna nu när dödstalen är så höga är för mig obegripligt, sa Ebba Busch i går.  

Kort efter debatten slog Stefan Löfven ifrån sig påståendena.

– Det är helt fel, sa han under en presskonferens. 

I en Twittertråd på ett inlägg av Ebba Busch som publicerades i går försvarar både Vänsterpartiets före detta partiledare Jonas Sjöstedt och Anders W Jonsson, som vikarierade som partiledare för Centerpartiet i våras, regeringen. 

”Jag har inte samma minnesbild som Ebba. Visst insåg många att en något högre smittspridning var en effekt av delar av den svenska strategin, men jag minns inte att regeringen därmed sagt att större smittspridning var ett mål i sig”, skriver Jonas Sjöstedt. 

I samma tråd skriver Anders W Jonsson att det inte en enda gångs sågs som en fördel att många svenskar snabbt blev sjuka. 

”Att immuniteten i befolkningen ökar när fler har haft en virusinfektion är ett medicinskt konstaterande ej en politisk målsättning!”, skriver han. 

Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund kommenterar idag gårdagens anklagelser. 

– Jag måste säga att det är anmärkningsvärt och provocerande att prata om att ”med berått mod” ha medverkat till en smittspridning. Det är helt enkelt inte sant någonstans och jag tycker att man ska hålla sig borta från den typen av uttalanden, säger Per Bolund. 

Kristersson försvarar Busch

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson försvarar däremot Ebba Busch.

– De har inte använt begreppet flockimmunitet. Men Ebba Busch har ändå rätt. På mötet den 21 april talade Folkhälsomyndigheten om positiva bieffekter av en hög smittspridning och om ”immunitet som hämmar smittspridningen”, säger Ulf Kristersson. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill inte kommentera uttalandena närmare, men säger att det är viktigt att var och en ska berätta vad de har fört fram. 

– Det jag kan säga är att det har varit ganska stor samstämmighet i att under första vågen har Folkhälsomyndigheten suttit i förarsätet. Det de har sagt har vi alla accepterat. Under andra vågen har regeringen velat sitta i förarsätet, säger hon. 

Jimmie Åkesson (SD) svarade i en kommentar i går svävande på frågan om vad han minns från de aktuella partiledarmötena. 

– Det vågar jag inte svara konkret på. Däremot, om man inte vill stå för flockimmuniteten i dag var det något man pratade mycket om initialt. Anders Tegnell trodde att vi skulle ha flockimmunitet senast i april, maj. Den diskussionen har ju funnits där, men jag kan inte svara på hur Stefan Löfven har ställt sig till det här, sa Jimmie Åkesson. 

Löfvens svar till Busch: ”Helt fel”

Statsministern: ”Jag förstår inte var det kommer ifrån”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.