Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråken om rosenträdgården – namnlista vill att Biden ändrar

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Rosenträdgården planerades om ordentligt senast under Kennedys tid. Det är nu detta utseende på trädgården som flera vill att Jill Biden ska ta tillbaka.
Foto: Wikimedia Commons / Wikimedia Commons
Jill Biden rättar prov i Vita husets trädgård.
Foto: SIPA USA / WHITE HOUSE VIA SIPA USA SIPA USA
Melania Trump designade om Vita husets trädgård.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s första dam Jill Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Melania Trump fräschade upp Vita husets rosenträdgård i fjol – men det nedtonade resultatet fick stor kritik. 

Nu höjs röster för att första damen Jill Biden ska återställa trädgården till dess forna utseende. 

USA:s första dam Jill Biden är inte bara första dam – utöver sin titel arbetar hon som lärare och brinner för bland annat utbildningsfrågor. 

Nu har hon dock en något annorlunda utmaning framför sig – Vita husets rosenträdgård.

Jill Biden skrev i veckan att ”Våren har kommit till Vita huset” på Twitter med en bild på rosenträdgården, vilket ledde till en känslofylld diskussion. 

https://twitter.com/FLOTUS/status/1390680137230848004

Den tidigare första damen Melania Trump rörde nämligen om i grytan och designade om Vita husets trädgård under mannen Donald Trumps tid som president. 

Drastiska förändringar 

Nu, bara några månader efter ändringen, ökar kraven på efterträdaren att riva upp Trumps planteringar och få trädgården att åter se ut som den trädgård som ursprungligen kom till under presidentparet Kennedys tid 1961. 

Melania Trump rev bland annat upp de kända äppelträd som planterats under tidigare första frun Jackie Kennedys tid. 

https://twitter.com/FLOTUS45/status/1297217219756204032

Melania Trump tog sig dessutom friheten att designa nya gångar, samt plantera nya blommor och buskar under sin tid i Vita huset. Det här fick en hel del kritik – i synnerhet då den nya trädgården blev klar samtidigt som pandemin härjade för fullt i USA. 

En namnlista för återställandet av trädgården har hittills samlat in 75 000 underskrifter. En av underskrifterna skriver att ”Vita Huset ska se ut som USA; inte Ryssland”. 

”Vill radera allt” 

Namnlistan har upprört en del republikaner, som anser att Bidens administration vill utradera varje beslut från Trumps tid som president, vare sig det gäller blommor eller vaccin. 

”Liberalerna vill radera allt president Trump byggde” heter det i ett mejl från den republikanska senatpanelen. ”Nu riktar de in sig på vad Melania byggde” skriver panelen enligt Yahoo News.

Så här såg trädgården ut på Kennedys tid, då planeterades den om ordentligt.
Foto: Wikimedia Commons / Wikimedia Commons

Enligt Bidens presstalesperson Michael LaRosa finns det dock än så länge inga planer på en omformning av rosenträdgården, skriver Yahoo News. 

Det är inte första gången trädgården väcker diskussion. Då Michelle Obama planterade en örtträdgård i närheten av rosenträdgården var mottagandet varierande. 

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.