Polisutredningen mot brottsmisstänkte Göran Lindberg kommer att förbli hemlig till stora delar. Foto: Suvad Mrkonjic
Polisutredningen mot brottsmisstänkte Göran Lindberg kommer att förbli hemlig till stora delar. Foto: Suvad Mrkonjic

Bråk om utredningen mot Göran Lindberg

Publicerad
Polisutredningen mot Göran Lindberg kommer att förbli hemlig till stora delar.
Uppsalapolisen är mycket kritisk till åklagarens beslut om att sekretessbelägga utredningen.
- Allmänintresset är stort och det finns uppenbar risk för att spekulationerna drar i gång om utredningen blir alltför hemlig, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen, till UNT.se.
Det är en omfattande polisutredning som snart kommer att leda fram till åtal mot den tidigare polischefen Göran Lindberg. Förundersökningen omfattar mellan 2 000 och 2 500 sidor med förhör och bilder.

Nästan allt hemligstämplas

Men det mesta av förundersökningen kommer att gå allmänheten förbi. Nästan allt kommer att hemligstämplas. Anledningen: Det handlar om sexualbrott.
- Det mesta blir sekretessbelagt. Brotten i brottsbalkens sjätte kapitel omfattas av sekretess. Den upphör inte bara för att jag väcker åtal, säger åklagare Håkan Roswall till UNT.se.
Det är inte ovanligt att personuppgifter på brottsoffer vid sexualbrottsutredningar och andra känsliga uppgifter kan beläggas med sekretess. Allt för att skydda de som utsatts för brotten. Men att hemligstämpla merparten av en utredning på det sätt som nu åklagare Roswall har bestämt sig för, är inte vanligt.

Åtalas på flera punkter

Vid Uppsalapolisen, där Göran Lindberg tjänstgjorde under flera år, reagerar man nu starkt på åklagarens beslut. Nu kräver man att hemligstämpeln plockas bort. Allmänintresset är stort och det finns risk för spekulationer och skitsnack om utredningen mörkas, menar man.
- För polismyndigheten i Uppsala är detta viktigt eftersom utredningen också har tittat på hans tid i Uppsala och de brottsmisstankar som dykt upp här, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen, till UNT.se.
Göran Lindberg kommer att åtalas på ett 20-tal punkter. Bland annat för koppleri, grov våldtäkt och sexköp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag