KÆNSLIG FRÅGA FÖR PARTIET. Avslöjandet att Nyamko Sabuni inte tänker betala för sin lyxresa till Micael Bindefelds 50-årsfest är en känslig fråga inom Folkpartiet. Inom partiet finns flera kritiska röster. Foto: Stefan Söderström / Xp / Scanpix
KÆNSLIG FRÅGA FÖR PARTIET. Avslöjandet att Nyamko Sabuni inte tänker betala för sin lyxresa till Micael Bindefelds 50-årsfest är en känslig fråga inom Folkpartiet. Inom partiet finns flera kritiska röster. Foto: Stefan Söderström / Xp / Scanpix

Bråk om Sabunis bjudresa

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK/STOCKHOLM. Nu väcks kritik inom Folkpartiet mot att integrationsminister Nyamko Sabuni, FP, låtit sig bjudas på Micael Bindefelds lyxfest på Mallorca.
Men den högsta partiledningen vägrar svara på frågor om ministerns bjudresa.
- Inga kommentarer, säger Jan Björklunds pressekreterare Anna Neuman.
Expressens avslöjande attNyamko Sabuni - till skillnad från S-ledaren Mona Sahlin och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth - inte tänker betala för lyxresan till festfixaren Micael Bindefelds 50-årsfest på Mallorca förra veckan är en känslig fråga inom Folkpartiet.
Varken partiledaren Jan Björklund eller partisekreteraren Erik Ullenhag vill kommentera Sabunis bjudresa.
- Som jag sa i går: vi kommenterar inte varför vi inte ger några kommentarer, säger Björklunds pressekreterare Anna Neuman.
När Expressen ringer runt till flera av partiets riksdagsledamöter och personer i partistyrelsen är det få som vill ge några kommentarer.

Hon bör betala

Bland dem som uttalar sigråder delade meningar.
- Är man statsråd bör man tänka över några gånger om det är lämpligt att man blir bjuden på den här typen av resor, säger Roger Haddad, FP, kommunalråd i Västerås och ledamot i partistyrelsen, och fortsätter:
- Jag tycker att hon bör agera som kulturministern, att hon betalar.
Partistyrelseledamoten Torkild Strandberg:
- När man har makt och mandat att fatta beslut som berör väldigt många människor tycker jag att man ska vara väldigt försiktig med hur man låter sig bjudas och trakteras, säger Strandberg.
Flera andra i partiet backar upp Sabunis vägran att betala.

"Måste få ha ett privatliv"

- Jag kan förstå att kulturministern betalar för hennes politikområde är närmare den verksamhet som rör Bindefelds. Men för Nyamkos del kan jag inte se det som graverande även om det är en fest av det exklusivare slaget, säger Jens Sundström, oppositionslandstingsråd i Norrbotten och ledamot i partistyrelsen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar sin minister från klimattoppmötet i New York:
- Utan att ha satt mig in i detalj så kan jag säga att det finns ett regelverk kring detta. De har gått igenom med de olika statsråden och ska följas. Det förutsätter jag att man även gjort i det här fallet.
På regeringskansliet finns det etiska riktlinjer, men de gäller inte statsråden eftersom de formellt inte är anställda av regeringskansliet.
Från 90-talet finns det däremot en skrivelse som tar upp gåvor till statsråd.
- Det heter att statsråden bör iaktta ett betydande säkerhetsavstånd till gränsen för vad som är tillbörligt och otillbörligt, säger Bengt Nordqvist, chefsjurist på regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Vill inte kommentera

- Sabuni har sagt att det är en privat relation och att det inte har nåt med hennes uppdrag som statsråd att göra. Är det så, så kan hon ha den typen av relation, säger Nordqvist.
Nyamko Sabuni meddelar genom sin pressekreterare att hon vill inte kommentera den interna kritiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag