Bråk om klimatpolitiskt råd – redan innan det börjat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerns klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett oberoende klimatpolitiskt råd ska vaka över framtida regeringars klimatpolitik.

Men redan innan ledamöterna är regeringen och oppositionen i bråk.

Centerns klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin är upprörd över att regeringen inte har förankrat de namn som inom kort ska bli ledamöter i rådet.

– Det regeringen nu gör är att undergräva hela processen och legitimiteten för rådet, säger han.

Nordin uppger att regeringen och Alliansen i klimatmålsberedningen har beslutat att man ska vara överens om vilka ledamöter som ska sitta i rådet. Men enligt honom så har han regeringen inte velat visa upp några namn på de personer som ska utses. Nordin uppger att han bara informerats om deras cv:n.

Hotar överenskommelsen

– Vi vill jättegärna se det här rådet, men regeringens agerande hotar ju både rådets legitimitet och hela överenskommelsen efter som regeringen inte hedrat det vi beslutat om gemensamt., säger Nordin.

Tanken är att rådet ska vara tvärvetenskapligt och bestå av oberoende forskare.

Vad är ni rädda för? Det är ju oberoende forskare som ska utses?

– Det finns ju fortfarande väldigt många forskare som har uttalade politiska sympatier som gärna uttalar sig på vissa sätt, säger Nordin.

Partierna i miljömålsberedningen kom 2016 överens om ett klimatpolitiskt ramverk. Enligt det ska det finnas ett klimatpolitiskt råd som ska granska framtida regeringar politik och bedöma hur den ligger i linje med de fastslagna målen.

Ska granska

Det klimatpolitiska rådet kan liknas vid det finanspolitiska rådet som bedömer regeringens finanspolitik och kommer med rekommendationer.

Det klimatpolitiska rådet ska bestå av en ordförande, en vice ordförande och sex ledamöter. De ska utses för tre år.

Nordin påpekar att det är viktigt att det finns en bred politisk förankring kring de första namnen, eftersom de personerna ska föreslå sina efterträdare när det blir dags att byta ut dem.

Enligt Nordin så anger regeringen formella skäl till att man inte kan lämna ut namnen innan regeringsbeslutet.

Varför tror du att regeringen gör så här?

– Jag vet inte. Det är väl det som gör mig frustrerad. Jämför man med energiöverenskommelsen så får vi i förväg se varje stavelse som ska till riksdagens bord och även regeringens förordningar. Här är det en helt annan process, säger Nordin.

– Jag tycker att det är beklagligt.

M också kritiskt

Regeringen har redan utsett en kanslichef för det klimatpolitiska rådet. Hela det klimatpolitiska ramverket, inklusive rådet, ska börja verka den 1 januari 2018.

Även Moderaternas klimatpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard anser att regeringen bryter mot en överenskommelse om att det ska finnas en parlamentarisk förankring kring de första ledamöterna som utses för rådet.

– Man kan i bästa fall kalla detta en information i sista minuten och det bedömer vi inte vara en parlamentarisk förankring, säger hon.

– Vi har inte fått se några namn och inte heller fått vara med i framtagandet av kriterier för vilka man ska välja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.