Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråk mellan politikerna: ”Fruktansvärda saker”

Hanif Bali och Annika Strandhäll hamnade i hätsk debatt på Twitter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Annika Strandhäll reagerade på Hanif Balis tweet om kvinnors sexvanor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Riksdagsledamöterna Hanif Bali (M) och Annika Strandhäll (S) har dragit i gång en hätsk debatt på Twitter. 

Ämnet för ordkriget är kvinnors sexvanor. 

”Hur kan man uttrycka sig om kvinnors sexualitet så totalt utan kunskap som du gör och inte skämmas?”, skriver Strandhäll på Twitter. 

– Hon försöker slänga sig in i en diskussion som hon uppenbarligen inte förstår och samtidigt göra billiga insinuationer kring mitt privatliv, säger Bali. 

Det var i en Twitter-diskussion om Incel-rörelsen, män som lever i ett så kallat ”ofrivilligt celibat”, som Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, stod för följande yttrande:

”Kvinnor vill inte ha sex i lika stor utsträckning som män. De vill ha trygghet och status. Se sexuell aktivitet hos bögar och flator för jämförelse”, skriver Bali. 

Detta uppmärksammades av Annika Strandhäll (S), före detta socialminister. Hon delade en skärmdump av Balis formulering och vände sig direkt till M-politikern.

”Är denna autentisk? Vad hände under julledigheten?”, skriver Strandhäll. 

https://twitter.com/strandhall/status/1213973420028944391

Strandhäll menar att Bali ”nedvärderar samtliga kvinnors sexualitet”. 

”Det är bara skitsnack på ren svenska, hur kan man uttrycka sig om kvinnors sexualitet så totalt utan kunskap som du gör och inte skämmas, det borde du fundera över. Faktiskt otroligt pinsamt!”, skriver hon. 

https://twitter.com/strandhall/status/1213979849473302528

”Anklagas för fruktansvärda saker”

När Expressen ringer upp Bali är han upprörd över Strandhälls tonfall i Twitter-inläggen. 

– Jag anklagas för fruktansvärda saker, som jag inte står bakom. Hon anklagar mig för att ifrågasätta kvinnors sexuella autonomi och självbestämmande. Det gör jag självklart inte. Jag förklarar bara att forskningen visar att män är mer promiskuösa än kvinnor, och det finns väldigt mycket data som stöttar det, säger han. 

– Hon försöker slänga sig in i en diskussion som hon uppenbarligen inte förstår och samtidigt göra billiga insinuationer kring mitt privatliv. Det tycker jag är olämpligt. 

Bali menar att allt han skrivit på Twitter kan beläggas med forskning. 

– Jag har gjort ett enkelt faktapåstående, som det råder vetenskaplig konsensus kring, att män är mer sexuellt aktiva än kvinnor. Och nu har jag blivit anklagad, och av fler än Annika Strandhäll. Jag har fått höra saker om mitt privatliv, fått höra att jag är ful och oknullad. 

– Många feminister säger att de inte alls förnekar biologiska faktorer, men när man lägger fram ett konsensusinriktat påstående, så attackerar de ens person. 

Forskaren håller inte med

För att belägga sitt påstående har Bali länkat till en studie om sexuella beteenden, utförd av forskare på uppdrag från National Center for Health Statistics.

Men Lotta Löfgren-Mårtenson, professor vid Malmö universitet med inriktning på sexologi och sexualitetsstudier, menar att Bali drar förhastade slutsatser utifrån forskningen. 

– Det är klart att det inte finns ett konsensus kring detta. Sexualitet handlar om en kombination mellan biologi och sociala normer och könsroller, föreställningar om maskulinitet och femininitet, det är en rad olika faktorer som spelar in. Vissa har en mer evolutionsinriktad syn på sexualitet, att det handlar om att män vill sprida sin säd i så stor utsträckning som möjligt. Men vi lever i en helt annan tid nu, där sexualiteten också sitter mellan öronen, inte bara mellan benen, säger Löfgren-Mårtenson. 

– Du kan alltid hitta forskning som stöder just ditt resonemang. Många amerikanska studier exempelvis utgår från collegestudenter, som lever i en viss kontext, under en viss tid i livet, och med amerikanska sociala normer som skiljer sig ganska mycket från nordiska. 

Tar avstånd från kvinnohat

Bali har själv blivit anklagad för att stå för en hätsk ton på Twitter. När han formulerade sig hårt om partikollegan Carl Bildt fick han lämna sin plats som M-suppleant i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskottet. 

Bali tar dock avstånd från den kvinnofientliga tonen som utmärker incel-rörelsen.

– Den är fruktansvärd. Det är män som inte kan konkurrera om partners och som projicerar det på kvinnor, säger han.  

Expressen har sökt Strandhäll via Socialdemokraterna för en kommentar. 

”Hälsa att diskussionen är utagerad för min del och att Bali ensam kan få fortsätta diskussionen på Twitter om hur kvinnor inte vill ha sex i lika stor utsträckning som män och om den sexuella aktiviteten hos 'bögar och flator'. I övrigt avböjer jag vidare kommentarer”, skriver hon i ett uttalande.

Leo Sundberg om ”incel”-forum som avhumaniserar kvinnor

Hård retorik bland forum för ”incel”-debatt. Leo Sundberg, incel: ”Med den attityden blir det väldigt svårt att få en flickvän”.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.