Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brahim Aouissaoui dödade tre i terrorattacken i Nice

Flera svenskar befann sig nära torsdagens attack i Nice.
Brahim Aouissaoui, 21, utpekas som terroristen som mördade tre personer i en katolsk kyrka i Nice.
En man vid namn Brahim Aouissaoui, 21, utpekas som terroristen som mördade tre personer i en katolsk kyrka i Nice, Frankrike i går, torsdag.Foto: ERIC GAILLARD-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / ERIC GAILLARD-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Polis utanför kyrkan i Nice efter terrordådet.Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Två kvinnor som säger sig vara vänner till ett av offren talar med journalister utanför kyrkan efter dådet.Foto: NORBERT SCANELLA / PANORAMIC / BESTIMAG / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
Trebarnsmamman Simone Barreto Silva dog i attacken i Nice.Foto: Facebook

Brahim Aouissaoui, 21, mördade tre personer i en katolsk kyrka i Nice, Frankrike i går, torsdag.

Aouissaoui är en tunisisk migrant som anlände med båt till Europa för knappt en månad sedan, och som sedan tagit sig till Nice från Italien via Paris.

Han befinner sig nu på sjukhus, efter att ha skjutits av polis efter attacken. 

På fredagen har två personer gripits, misstänkta för att ha haft kontakt med Aouissaoui innan dådet.

Kyrkvaktmästaren Vincent Loques, 54, mördades medan han förberedde mässan. En kvinna i 60-årsåldern fick halsen avskuren och 44-åriga trebarnsmamman Simone Barreto Silva höggs ned.

Hon lyckades ta sig till en restaurang i närheten där hon yttrade sina sista ord: ”Säg till mina barn att jag älskar dem”.

Mördaren stoppades i närheten av kyrkan: enligt polis hördes han skrika ”Allahu akbar” – ”Gud är större” på arabiska – innan han sköts 14 gånger.

Enligt de dokument som hittades på hans person är han en 21-årig tunisisk medborgare vid namn Brahim Aouissaoui, något som senare kunde bekräftas av hans familj.

– Det vi såg på bilderna är han, vår son, säger familjen till tv-kanalen Al Arabiya.

Kom till Italien i september

Likt tusentals andra migranter före honom landsteg Aouissaoui på den lilla italienska ön Lampedusa, belägen mellan Tunisien och Sicilien.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Aouissaoui kommer från en by utanför Kairouan i nordöstra Tunisien, men att han på senare tid bott i kuststaden Sfax med sin familj.

Han ska ha lämnat Sfax den 14 september, och anlände till Lampedusa efter sex dagar på havet.

Där försattes han först i 20 dagars coronaviruskarantän, innan han transporterades till den italienska kuststaden Bari den 8 oktober.

Utvisades – tog sig ändå till Paris

Efter registrering på den italienska motsvarigheten till Migrationsverket informerades Aouissaoui att han ”inte hade laglig rätt att vistas i Italien och mottog order om att lämna landet inom sju dagar”, rapporterar MailOnline.

Trots detta tilläts Aouissaoui att lämna migrationscentret, och han tog sig enligt nyhetssajten över franska gränsen och ankom till Paris följande dag, den 9 oktober.

I går, den 29 oktober, tog han ett tidigt morgontåg till Nice.

Hade med sig fler knivar

På tågstationen i Nice bytte Aouissaoui kläder innan han begav sig till kyrkan, berättar åklagare Jean-Francois Ricard under en presskonferens.

När polis undersökte brottsplatsen efter dådet fann man två oanvända knivar, två mobiltelefoner och Koranen, samt personliga tillhörigheter som tros vara Aouissaouis.

Enligt Reuters är Aouissaoui inte känd för polis eller säkerhetstjänst, varken i Frankrike eller Tunisien, sedan tidigare.

Under fredagen har en 47-årig man gripits, misstänkt för att ha haft kontakt med Aouissaoui innan attacken, rapporterar Reuters.

Sent på fredagskvällen greps ytterligare en man misstänkt för att ha haft kontakt med Aouissaoui, rapporterar BFMTV. Det rör sig om en 35-årig man som bor i Nice

Här stormar polisen kyrkan efter terrordådet:

Vittne: Attacken startade vid gatukök – fortsatte in i kyrkan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.