Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bradley Manning  hjälpte inte fienden

Bradley Manning blev frikänd från den grövsta åtalspunkten. Foto: James Lawler Duggan

NEW YORK. Bradley Manning frias från den grövsta anklagelsen att han ska ha hjälpt USA:s fiender.

Men han döms för spionage och en rad andra brott och riskerar 128 år i fängelse.

– Bradley Manning är en hjälte, säger Wikileaksgrundaren Julian Assange till CNN inför domen.

Efter tre år i häkte har USA:s största visselblåsare Bradley Manning fått veta att han inte är skyldig för att ha hjälpt fienden. Detta innebär att han slipper livstids fängelse. Han log svagt efter beskedet, rapporterar CNN:s utsände reporter.

Men han förklarades skyldig till övriga anklagelser, bland annat för fem fall av spionage, fem stölder, ett dataintrång och några ytterligare militära överträdelser.

Det exakta straffet bestäms i samband med en separat utfrågning som inleds i morgon, onsdag, men Manning riskerar upp till 128 års fängelse, enligt AP.

Den förre underrättelseanalytikern Bradley Manning, 25, var åtalad på 21 punkter, bland annat spionage, dataintrång och stöld. Den mest allvarliga anklagelsen gällde högförräderi, vilket i sig kunde ge livstids fängelse.

Bradley Manning har erkänt

Manning har erkänt tio av brotten, bland annat att han skickat 470 000 dokument från Irak och Afghanistan, och 250 000 diplomatkonversationer samt videoklipp från stridssituationer, till Wikileaks medan han var baserad i Irak 2010.

Ett av videoklippen orsakade starka reaktioner. Det visade hur en amerikansk Apachehelikopter attackerade minst nio personer, bland annat en fotograf från Reuters och hans chaufför.

En utredning kom fram till att soldaterna inte gjort något misstag eftersom de misstog kameran för ett vapen.

Manning har hävdat att han inte trodde att läckaget skulle skada trupperna eller hota den nationella säkerheten.

"Flaggan betydde inget för honom"

Men åklagarsidan menar att Manning förstod att informationen skulle komma i händerna på terrornätverket al-Qaida och därmed skada USA. Exempelvis kunde åklagaren visa att läckta dokument hittats i Usama bin Ladins gömställe i Pakistan, där han dödades av amerikanska elitsoldater i maj 2011.

– Flaggan betydde inget för honom, sade åklagare, major Ashden Fein, enligt AP under slutpläderingarna förra veckan.

Eftersom det var en krigsrättegång avgjordes domen av en militärdomare i stället för en jury.

Många anhängare till Manning har protesterat utanför militärdomstolen vid Fort Meade i Maryland, USA. Anhängarna menar att Manning kastat ljus mot regeringens krigsbrott.

Wikileaksgrundaren Julian Assange kallar fallet en allvarlig attack på den undersökande journalistiken.

– Det innebär slutet för nationell säkerhetsjournalistik i USA, säger Assange till CNN i en intervju som sändes inför domen.

– Bradley Manning är en hjälte, säger Julian Assange som sedan mer än ett år befinner sig på Ecuadors ambassad i London, för att undvika utlämning till Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!