Bra vinter för plågsamma kryp

Publicerad
Det kan bli en förfärlig sommar för alla som har svårt för fästingar, mördarsniglar och myggor.
De irriterande småkrypen har haft en bra vinter. Snön, som har legat djup sedan i november, har skyddat dem från alla faror.
- Snötäcket fungerar som ett isolerande duntäcke. Det har skyddat dem även om det varit mycket kallt. Vi kommer troligen att få se mycket av alla de här krypen, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Riksmuseet i Stockholm.

Optimala förhållanden

Såväl mördarsniglar som fästingar övervintrar en bit ner i marken. Det innebär att de tar mycket stryk om det är en snöfri, kall vinter. Men så har inte fallet varit i år. Snarare har de haft optimala förhållanden.
Även myggen kan bli talrika. Den smältande snön kommer att lämna efter sig många översvämmade sankmarker och gölar där larverna mår gott tills de kläcks.
- I fjol var det enormt stora problem med mygg i Västernorrland, och längs hela Norrlandskusten. Det kan bli så i år också, säger Janzon.
Det enda hoppet är att sommaren blir både varm och torr. Då får sniglar, mygg och fästingar det svårt. Fast då blir det i stället gott om getingar som invaderar matbordet.
- Vill man slippa dem får man äta vegetariskt och dricka vatten, säger Janzon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag