Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bra vinter för plågsamma kryp

Det kan bli en förfärlig sommar för alla som har svårt för fästingar, mördarsniglar och myggor.
De irriterande småkrypen har haft en bra vinter. Snön, som har legat djup sedan i november, har skyddat dem från alla faror.
- Snötäcket fungerar som ett isolerande duntäcke. Det har skyddat dem även om det varit mycket kallt. Vi kommer troligen att få se mycket av alla de här krypen, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Riksmuseet i Stockholm.

Optimala förhållanden

Såväl mördarsniglar som fästingar övervintrar en bit ner i marken. Det innebär att de tar mycket stryk om det är en snöfri, kall vinter. Men så har inte fallet varit i år. Snarare har de haft optimala förhållanden.
Även myggen kan bli talrika. Den smältande snön kommer att lämna efter sig många översvämmade sankmarker och gölar där larverna mår gott tills de kläcks.
- I fjol var det enormt stora problem med mygg i Västernorrland, och längs hela Norrlandskusten. Det kan bli så i år också, säger Janzon.
Det enda hoppet är att sommaren blir både varm och torr. Då får sniglar, mygg och fästingar det svårt. Fast då blir det i stället gott om getingar som invaderar matbordet.
- Vill man slippa dem får man äta vegetariskt och dricka vatten, säger Janzon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!