Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brå: Många väljer annan väg av rädsla

Erik Wennerström, generaldirektör på Brå.Foto: Expressen TV

En av fyra har valt en annan väg på grund av oro, och en av fem undviker att vara aktiv på nätet av rädsla för hot och trakasserier.

– Det är en ganska stor del av befolkningen som gör anpassningar utifrån oron för brottslighet, säger Erik Wennerström, generaldirektör på Brå.

Siffrorna kommer från den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar på Folk och försvar i Sälen.

Störst är otryggheten bland unga kvinnor (20–24 år), där 42 procent uppger att de valt en annan väg för att de känt sig otrygga och oroliga att utsättas för brott. Motsvarande siffra bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.

När det gäller att lägga upp saker på nätet är oron lika stor oavsett kön.

– Det kan vara ett demokratiskt problem, säger Erik Wennerström.

Förtroendet för rättsväsendet ökar

NTU visar också att förtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för polisen som 49 procent nu säger sig ha förtroende för, mot 42 procent vid förra undersökningen.

En del av resultaten från NTU presenterades i november. Då lyfte Brå kvinnors ökade utsatthet för sexualbrott. 2012 uppgav 2,7 procent av kvinnorna att de utsatts för ett sexualbrott, 2017 var samma siffra 10,7 procent. Bland unga kvinnor (16–24 år) uppger 34,4 procent att de blivit utsatta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.