En sammanställning av centrala resultat från Nationella trygghetsundersökningen 2017 (NTU) publiceras på tisdag den 16 januari. Resultaten presenteras vid en särskild pressträff under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
Cirka 12 000 svara på undersökningens frågor om utsatthet för brott, trygghet och förtroendet för rättsväsendet och brottsoffers upplevelse av kontakter med rättsväsendet.
Siffrorna visar att en tredjedel av befolkningen, 29 procent oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning med fyra procentenheter från förra året.
Stor skillnad i otrygghet mellan män och kvinnor
Skillnaderna mellan män och kvinnor var stora förra året och fortsätter öka, hela 30 procent av kvinnorna uppgav att de kände sig ganska eller mycket otrygga, vissa så pass att de låter bli att gå ut kvällstid. Motsvarande siffra bland männen var 9 procent.
– Jag skulle vilja lyfta fram den stora skillnaden i otrygghet mellan män och kvinnor. Vi har inte lyckats göra något åt de skillnaderna under så många år, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.
Förtroendet för polisen sjunker
I förra årets undersökning visade siffrorna att förtroendet för polisen har sjunkit med fyra procentenheter jämfört med 2015 till 61 procent som hade stort förtroende för polisen. Rikspolischefen Dan Eliasson sa förra året att han inte utesluter ännu lägre siffror i år. Och mycket riktigt – andelen som har stort förtroendet för polisen har minskat med sju procentenheter, till 54 procent.
Förtroendet för hela rättsväsendet har också minskat, de som har stort förtroendet från 61 procent till 55 procent.