Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BRÅ: Förtroendet för polisen minskar

Efter de många skjutningarna den senaste tiden har andelen av befolkningen som oroar sig över brottsligheten ökat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Samtidigt som oron för brottsligheten ökar, minskar förtroendet för polisen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Foto: ALEXANDER DONKA

SÄLEN. Förtroendet för polisen har minskat med sju procentenheter sen förra året. 

Och en tredjedel av befolkningen, 29 procent oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning med fyra procentenheter från förra året.

– Jag skulle vilja lyfta fram den stora skillnaden i otrygghet mellan män och kvinnor, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå. 

Det visar nya siffror från Nationella trygghetsundersökningen från Brå. 

En sammanställning av centrala resultat från Nationella trygghetsundersökningen 2017 (NTU) publiceras på tisdag den 16 januari. Resultaten presenteras vid en särskild pressträff under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. 

Cirka 12 000 svara på undersökningens frågor om utsatthet för brott, trygghet och förtroendet för rättsväsendet och brottsoffers upplevelse av kontakter med rättsväsendet.

Siffrorna visar att en tredjedel av befolkningen, 29 procent oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning med fyra procentenheter från förra året.

Stor skillnad i otrygghet mellan män och kvinnor

Skillnaderna mellan män och kvinnor var stora förra året och fortsätter öka, hela 30 procent av kvinnorna uppgav att de kände sig ganska eller mycket otrygga, vissa så pass att de låter bli att gå ut kvällstid. Motsvarande siffra bland männen var 9 procent.

– Jag skulle vilja lyfta fram den stora skillnaden i otrygghet mellan män och kvinnor. Vi har inte lyckats göra något åt de skillnaderna under så många år, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Förtroendet för polisen sjunker 

I förra årets undersökning visade siffrorna att förtroendet för polisen har sjunkit med fyra procentenheter jämfört med 2015 till 61 procent som hade stort förtroende för polisen. Rikspolischefen Dan Eliasson sa förra året att han inte utesluter ännu lägre siffror i år. Och mycket riktigt – andelen som har stort förtroendet för polisen har minskat med sju procentenheter, till 54 procent.

Förtroendet för hela rättsväsendet har också minskat, de som har stort förtroendet från 61 procent till 55 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.