Göran Persson håller inte med utrikesminister Margot Wallström, utan menar att Rysslands inblandning i Syrien är bra.Göran Persson håller inte med utrikesminister Margot Wallström, utan menar att Rysslands inblandning i Syrien är bra.
Göran Persson håller inte med utrikesminister Margot Wallström, utan menar att Rysslands inblandning i Syrien är bra.
Margot Wallström. Foto: Axel ÖbergMargot Wallström. Foto: Axel Öberg
Margot Wallström. Foto: Axel Öberg

"Bra att Ryssland
tar ställning mot IS"

Publicerad

Göran Persson går på tvären mot utrikesminister Margot Wallström när det gäller Rysslands inblandning i Syrien.

Han menar att det är bra att Ryssland tar ställning mot IS.

– Rysslands engagemang är fullständigt naturligt. Det vore kanske rimligt att Ryssland, USA och Europa gjorde gemensam sak i Syrien, säger Persson.

Omkring 50 ryska militärflygplan skickades till Syrien under torsdagen enligt ryska försvarsdepartementet. Samtidigt kom uppgifter om att räderna träffat både civila och USA-stödda rebellgrupper.

Oro väcks nu på flera håll.

Vita huset befarar att bombningarna kommer att förlänga kriget. Och i går uttryckte utrikesminister Margot Wallström kritik mot anfallen.

– Man ska komma ihåg att den långsiktiga lösningen inte är militär utan den är politisk, säger Wallström som hade önskat att Ryssland och Kina hjälpt till att mobilisera FN:s säkerhetsråd i ett tidigare skede.

– Jag är lite orolig för vad det här ska innebära. För den civila befolkningen är det dessvärre ännu mer av lidande.

Wallström oroad

Enligt Wallström finns flera frågetecken som hon också delar med andra på FN:s toppmöte i New York. Frågan har diskuterats intensivt de senaste dagarna.

– Vilka intressen har Ryssland i Syrien, och hur riktar sig de militära insatserna? Vad är det man vill åstadkomma, och vilka är riskerna med att vi få rysk militär närvaro i Syrien, säger hon till "P1 Morgon".

Dock välkomnar utrikesministern att USA och Ryssland träffats och samtalat.

Expressen träffade i går Wallströms tidigare chef, tidigare statsministern Göran Persson på ett biogasverk i Huddinge utanför Stockholm. Tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan, S, var han på plats för att inviga det nya verket i egenskap av styrelseordförande för Scandinavian Biogas.

"Fullständigt naturligt"

Göran Persson går på tvärs mot Wallströms oro.

– Jag tycker att det är bra att Ryssland tar ställning mot IS så tydligt som man gör. Vi ska veta att skulle IS fortsätta att expandera, ett av de länder som skulle utsättas för de här attackerna i sin södra flank är just Ryssland. Vi har Turkiet som kan komma att destabiliseras. Det är en farlig geopolitisk situation, säger Persson och fortsätter:

– Rysslands engagemang är fullständigt naturligt. Det vore kanske rimligt att Ryssland, USA och Europa gjorde gemensam sak i Syrien. Jag kan nästan när jag lyssnar ordentligt spåra en sådan utveckling. Inte minst om man lyssnar noga på vad den amerikanska stats- ledningen säger, säger han.

Finns risker

Men ser du inga risker med det? Många pekar ju på att Ryssland gör det här för att man är allierad med Syriens regim.

– Det är klart att de är. Det är ju ingen hemlighet och det har de heller aldrig gjort en hemlighet av. Det finns självklart risker i det. Men den absolut största risken är att ingen gör något och att IS får fortsätta att växa och kontrollera allt större områden. Då är det snart en cancersvulst som har spridit sig långt utanför den delen av världen och når ända in i Europa med sina hemska växande trådar, säger Persson.

Expressen har sökt utrikesminister Margot Wallström, S, för en kommentar men enligt hennes pressekreterare hade hon under gårdagen inte möjlighet att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag