Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Bra att Ryssland
tar ställning mot IS"

Göran Persson håller inte med utrikesminister Margot Wallström, utan menar att Rysslands inblandning i Syrien är bra.
Margot Wallström.
Foto: Axel Öberg

Göran Persson går på tvären mot utrikesminister Margot Wallström när det gäller Rysslands inblandning i Syrien.

Han menar att det är bra att Ryssland tar ställning mot IS.

– Rysslands engagemang är fullständigt naturligt. Det vore kanske rimligt att Ryssland, USA och Europa gjorde gemensam sak i Syrien, säger Persson.

Omkring 50 ryska militärflygplan skickades till Syrien under torsdagen enligt ryska försvarsdepartementet. Samtidigt kom uppgifter om att räderna träffat både civila och USA-stödda rebellgrupper.

Oro väcks nu på flera håll.

Vita huset befarar att bombningarna kommer att förlänga kriget. Och i går uttryckte utrikesminister Margot Wallström kritik mot anfallen.

– Man ska komma ihåg att den långsiktiga lösningen inte är militär utan den är politisk, säger Wallström som hade önskat att Ryssland och Kina hjälpt till att mobilisera FN:s säkerhetsråd i ett tidigare skede.

– Jag är lite orolig för vad det här ska innebära. För den civila befolkningen är det dessvärre ännu mer av lidande.

Wallström oroad

Enligt Wallström finns flera frågetecken som hon också delar med andra på FN:s toppmöte i New York. Frågan har diskuterats intensivt de senaste dagarna.

– Vilka intressen har Ryssland i Syrien, och hur riktar sig de militära insatserna? Vad är det man vill åstadkomma, och vilka är riskerna med att vi få rysk militär närvaro i Syrien, säger hon till "P1 Morgon".

Dock välkomnar utrikesministern att USA och Ryssland träffats och samtalat.

Expressen träffade i går Wallströms tidigare chef, tidigare statsministern Göran Persson på ett biogasverk i Huddinge utanför Stockholm. Tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan, S, var han på plats för att inviga det nya verket i egenskap av styrelseordförande för Scandinavian Biogas.

"Fullständigt naturligt"

Göran Persson går på tvärs mot Wallströms oro.

– Jag tycker att det är bra att Ryssland tar ställning mot IS så tydligt som man gör. Vi ska veta att skulle IS fortsätta att expandera, ett av de länder som skulle utsättas för de här attackerna i sin södra flank är just Ryssland. Vi har Turkiet som kan komma att destabiliseras. Det är en farlig geopolitisk situation, säger Persson och fortsätter:

– Rysslands engagemang är fullständigt naturligt. Det vore kanske rimligt att Ryssland, USA och Europa gjorde gemensam sak i Syrien. Jag kan nästan när jag lyssnar ordentligt spåra en sådan utveckling. Inte minst om man lyssnar noga på vad den amerikanska stats- ledningen säger, säger han.

Finns risker

Men ser du inga risker med det? Många pekar ju på att Ryssland gör det här för att man är allierad med Syriens regim.

– Det är klart att de är. Det är ju ingen hemlighet och det har de heller aldrig gjort en hemlighet av. Det finns självklart risker i det. Men den absolut största risken är att ingen gör något och att IS får fortsätta att växa och kontrollera allt större områden. Då är det snart en cancersvulst som har spridit sig långt utanför den delen av världen och når ända in i Europa med sina hemska växande trådar, säger Persson.

Expressen har sökt utrikesminister Margot Wallström, S, för en kommentar men enligt hennes pressekreterare hade hon under gårdagen inte möjlighet att kommentera.

USA: Attackerna förlänger Syrienkriget

Vita huset i Washington kommenterar att Rysslands bombningar av motståndare till Syriens president Bashar al-Assad befaras förlänga kriget.

De ryska flyganfallen har bland annat riktats mot rebellgrupper inom Fria syriska armén som tränats och beväpnats av underrättelsetjänsten CIA, enligt republikanske senatorn John McCain.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu säger att Ryssland attackerar moderata syriska rebeller för att stärka president Bashar al-Assads regim.

Aleksej Pusjkov, ordförande i dumans utskott för utrikesfrågor, tillbakavisade anklagelserna från västledare om att Ryssland hittills främst bombat andra grupper, däribland USA-stödda rebeller, i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1.

Enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov attackeras alla terrorgrupper.

Putin kan få stöd av Frankrike

Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Françoise Hollande möttes i Paris under gårdagen för att diskutera Syrienfrågan.

De ska ha diskuterat Frankrikes tre villkor för att samarbeta med Ryssland om Syrien.

Attacker ska endast riktas mot IS och al-Qaida-kopplade grupper, civilas säkerhet ska garanteras och en politisk övergång ska syfta till att den syriske presidenten Bashar al-Assad avsätts från sin post.

Källa: TT-AFP-Reuters

Rysslands flygattacker mot IS i Syrien

Enligt Ryssland är huvudmålet IS. Men en del av Rysslands påstådda flygattacker mot IS-positioner har skett i områden som kontrolleras av andra rebellgrupper, enligt Syriska människorättsobservatoriet, SOHR.

Sju civila, varav två barn, ska ha dödats i attackerna i Idlib, enligt SOHR.

Den ryska flyginsatsen i Syrien är planerad att pågå under tre till fyra månader, hävdade en rysk politiker i går.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.