Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BP lovade lämna Ryssland – är fortfarande storägare i rysk oljejätte

BP lovade att sälja aktierna i Rosneft, men har inte gjort det ännu.
Foto: Nicolas Economou/ NurPhoto/ Shutterstock / TT
Rosnefts vd har meddelat att det finns en utdelning för BP att hämta in. Det ska enligt uppskattningar handla om 7,3 miljarder kronor.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP/ TT

När Ryssland invaderade Ukraina lovade brittiska oljejätten BP att sälja sina andelar i ryska Rosneft.

Nio månader har gått. BP har fortfarande kvar sina aktier.

”Blodspengar”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs ekonomiska rådgivare Oleg Ustenko i ett brev till BP:s vd.

24 februari invaderade Ryssland som bekant Ukraina. Företag på företag lämnade snabbt Ryssland. Brittiska oljejätten BP var ett av företagen som lovade att göra detsamma. 

BP har skrivit av aktieinnehavet i sina räkenskaper, men de äger fortfarande, mer än nio månader senare, nästan 20 procent av aktierna i det av den ryska staten kontrollerade oljebolaget Rosneft.

Nu kräver Volodymyr Zelenskyjs ekonomiska rådgivare Oleg Ustenko att BP gör slag i saken och säljer sina aktier. I ett brev till bolagets vd Bernard Looney skriver Ustenko, enligt BBC och The Guardian: ”BP var ett av de första stora oljebolagen som tillkännagav sina intentioner att lämna Ryssland genom att sälja sina aktier i Rosneft... men fortfarande efter nio månader av rysk aggression, krigsbrott och bombningar av civil infrastruktur, finansierad av rysk olja, gas och kol, är BP fortfarande aktieägare i Rosneft.”

Miljardutdelning på ryskt konto

Nyligen meddelade Rosnefts vd att BP, om de ändrar sig, har en utdelning från Rosneft att hämta in. Pengarna, som beräknas uppgå till omkring 7,3 miljarder kronor, ska ha satts in på ett ryskt konto.

”Inga redovisningstekniska mekanismer eller uttalanden från BP kommer att ändra detta faktum. Det här är blodspengar, rakt av”, skriver Ustenko. 

BP har inte lämnat några uppgifter kring huruvida de försökt sälja aktierna, vilket kan vara svårt med tanke på alla sanktioner mot Ryssland och hur osäkerheten kring den ryska oljesektorn kan avskräcka från köp. Ustenko menar dock att ingenting tyder på att BP ens försökt sälja.

Otäcka sjukdomen kan stoppa ryska soldater

Härstammar från första världskriget och leder till förruttnelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.