BP anklagas för slarv - krävs på 20 miljarder

Publicerad
Uppdaterad
Just nu förbereder sig BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg för ett möte med Barack Obama. USA:s president kommer att kräva svensken på svar om oljekrisen i den Mexikanska golfen.
Samtidigt ställer senatens majoritetsledare, Nevada-demokraten Harry Reid, ett tungt krav på BP:s vd Tony Hayward i ett brev:
"Sätt in 20 miljarder på ett konto som ska gå till saneringen."
Mötet mellan Barack Obama och Carl-Henric Svanberg kan avgöra svenskens framtid som styrelseordförande i BP.
Obama måste visa handlingskraft inför sina väljare och visa att han har situationen under kontroll.
- Det finns ju inga ursäkter för det inträffade och det finns inget Svanberg kan vinna på att ta strid med USA:s president. Han får nog sitta där och ta emot, säger Jan Joel Andersson, programchef och forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, till TT.
- BP förstår väl också att Obama måste markera tydligt.

Ilskan växer mot BP

I USA växer ilskan mot BP, som orsakat vad som kan vara den värsta miljökatastrofen i USA:s historia. Alla de försök som bolaget gjort för att stoppa oljeläckan har misslyckats.
- Frågan vad rent praktiskt BP kan göra, vad de har för idéer för att komma tillrätta med den här allvarliga situationen, säger Jan Joel Andersson.
Harry Reid, senatens majoritetsledare, uppmanar BP att visa på "sin goda vilja":
- Vårt meddelande till BP är enkelt: Om ni borrar och skapar en läcka, måste ni betala räkningen. Sätt in 20 miljarder dollar på ett särskilt konto, pengar som ska användas för sanering och som ersättning för den ekonomiska skada som oljekatastrofen orsakat, säger Reid i en videoinspelning på sin hemsida, skriver TT.

BP anklagas för olyckan

USA.s president Barack Obama kan avgöra Carl-Henric Svanbergs framtid som vd för BP. Foto: Charles DharapakSamtidigt sprids för BP mycket ofördelaktig information från den kongressutredning som förbereder förhör med bland andra BP:s vd Tony Hayward på torsdag.
"För att spara tid och kostnader för borrning tog BP genvägar som kan ha lett till borrplattformens explosion och oljeläckan i Mexikanska golfen," skriver Washington Post med hänvisning till uppgifter från demokrater i representanthuset som arbetar med utredningen.

"En mardröm"

Utredarna har gjort intervjuer och tagit del av interna dokument på BP, uppger TT. Flera medier citerar ett internt e-postmeddelande från BP där plattformen beskrivs som "en mardröm".
Sammantaget bygger utredningen och dokumenten det starkaste argumentet hittills för att "BP bär en stor del av ansvaret för den katastrofala explosionen som dödade elva arbetare och som fortfarande läcker miljontals fat olja i Mexikanska golfen," skriver New York Times.
Carl-Henric Svanberg är på plats i Washington för sitt möte med Barack Obama. Han har inte velat svara på några frågor från journalister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag