Boutros Boutros-Ghali var en egyptisk politiker och diplomat. Han var generalsekreterare i FN åren 1991-1996. Foto: AP/Virginia Mayo
Boutros Boutros-Ghali var en egyptisk politiker och diplomat. Han var generalsekreterare i FN åren 1991-1996.  Foto: AP/Virginia Mayo

Boutros Boutros-Ghali har dött

Publicerad

FN:s forne generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali har dött.

Det meddelar FN:s säkerhetsråd, rapporterar AP.

Boutros Boutros-Ghali blev 93 år.

Boutros Boutros-Ghali var en egyptisk politiker och diplomat. Han var generalsekreterare i FN åren 1991-1996.

Beskedet om hans dödsfall lämnades av Venezuelas FN-ambassadör till medlemsländerna i säkerhetsrådet i New York. Efter beskedet höll säkerhetsrådets 15 medlemmar en tyst minut. Boutros Boutros-Ghali blev 93 år.

Enligt Fox News dog Boutros-Ghali på ett sjukhus i Kairo och så sent som i torsdags ska Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi ha pratat med Boutros Boutros-Ghali över telefonen och önskat honom ett snabbt tillfrisknande.

Hade en inflytelserik familj

Boutros Boutros-Ghali föddes i Kairo 1922 och hade en inflytelserik familj. Hans pappa har tjänstgjort som finansminister i den egyptiska regeringen och hans farfar var en gång i tiden premiärminister.

Boutros Boutros-Ghali själv var den förste arab som fick posten som FN:s generalsekreterare och också den första innehavaren som nekades en andra mandatperiod.

Uppstod kontroverser

Under hans fem år som FN:s generalsekreterare uppstod några kontroverser. Särskilt när det gällde FN:s passivitet under kriserna i Rwanda, Somalia och före detta Jugoslavien.

Vissa såg honom som en effektiv diplomat som höll en bredd mellan FN och USA. Andra, framför allt personer i Washington, såg honom som en symbol för allt som var fel med organisationen, rapporterar BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag