Botström tog taxi från Sälen – till Stockholm

Philip Botström på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.
Foto: Sven Lindwall
Här intervjuas han av Expressens Hanna Jakobson och Niklas Svensson
Foto: Sven Lindwall

SÄLEN. SSU:s ordförande Philip Botström valde att ta taxi Folk och försvars rikskonferens i Sälen till Stockholm.

Notan? 7 900 kronor för att hinna vara med på ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott - ett möte som han sedan inte deltog i.

Anledningen ska vara att han sedan en tid lider av utmattningssyndrom.

Efter att SSU:s ordfröande Philip Botström medverkat på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen reste han hem med taxi, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Anledningen var att han skulle medverka vid ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott, men på mötet dök han aldrig upp.

– Det var inte praktiskt möjligt att ordna någon annan transport, eftersom det inte fanns något annat färdmedel. Flyg, tåg och buss fanns inte, säger SSU:s pressekreterare Pavlos Cavelier Bizas.

Anledningen till att han inte deltog vid VU-mötet var hälsoskäl. Botström har enligt Cavelier Bizas en längre tid lidit av bland annat utmattningssyndrom.

Prislappen för resan landade på 7900 kronor. De första uppgifterna gjorde gällande att SSU skulle stå för resan. Nu när det har framkommit att Botström inte deltog på mötet kommer han enligt förbundet att stå för resan själv.

Enligt Swebus fanns en buss som avgick från Högfjällshotellet i Sälen på söndagskvällen 16.45. Den bussen var enligt Swebus presschef, Christel Grip, fullbokad sedan i torsdags och detta var den sista avgången för dagen.

– Är man ute i lite god tid skulle man kunnat ta den här bussen, men det krävs att man har en viss planering på just de här turerna, säger Christel Grip.

Möte med verkställande utskottet

Anledningen till den dyra hemresan var att Botström hade ett brådskande möte. Först vill pressekreteraren inte berätta vad, men ändrar sig sen.

Den rörde sig om ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott, partiets maktkärna, där SSU har en plats.

Anledningen till att Botström inte hyrde bil var enligt pressekreteraren delvis på grund ”av säkerheten”, alltså väglaget.

Botström har haft körkort sedan 2009 enligt uppgifter från Transportstyrelsen, närmaste biluthyrning ligger i Mora.

Botström hade en programpunkt under eftermiddagen, klockan 16:30, tillsammans med Luf:s ordförande Joar Forrsell.

På Twitter har Botström själv lagt ut ett meddelande där han ger sin förklaring till den dyra hemresan.

"I vanliga fall reser jag alltid med tåg, buss eller flyg i mitt uppdrag. Det var dessvärre inte möjligt i söndags, då min medverkan på Folk och Försvar gjorde att jag inte hann med anslutande tåg och bussar som gick till Stockholm." skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.