Böter för tjuvläsning av Lindhs sjukjournal

Publicerad
Uppdaterad
Den kvinna på Karolinska sjukhuset som tjuvläste Anna Lindhs sjukjournal i september förra året får betala böter. Hon har erkänt att hon utan behörighet gick in i utrikesministerns elektroniska journal när denna vårdades för sina svåra skador efter överfallet på NK.
En kvinnlig anställd på Karolinska sjukhuset som läste Anna Lindhs sjukhusjournal har nu fått strafföreläggande av åklagaren. Hon bör betala 30 dagsböter för dataintrång, anser kammaråklagare Henrik Söderman. Några dagar efter mordet på utrikesminister Anna Lindh väcktes misstankar om att två obehöriga hade varit inne och läst hennes elektroniska sjukjournal. Sjukhusledningen såg allvarligt på uppgifterna och startade en utredning. Denna visade att misstankarna var befogade i ett av fallen. Kvinnan har erkänt att hon varit inne i journalen. Strafföreläggande döms ut om den misstänkte godtar det hela. Det är en förenklad form som gör att man slipper väcka åtal och hålla rättegång. I februari 1998 avled statsrådet Leif Blomberg efter en tids vård på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för en hjärnblödning. En kontroll visade att 26 anställda vid sjukhuset hade läst hans elektroniska journal utan behörighet. I maj 2002 friade hovrätten för västra Sverige en sjuksköterska som åtalats för att ha tjuvläst journalen. Åklagaren beslutade senare att inte väcka åtal mot de övriga 25 anställda.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag