Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snart får du böter – om du slänger fimpar och skräp

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Berit Roald / NTB TT NYHETSBYRÅN

Att slänga fimpar och annat skräp på gatan ska straffas med böter från första januari

Riksdagen sade på onsdagen ja till regeringens förslag om nedskräpningsförseelse ska kunna straffas med böter, även om förseelsen är ringa.

Skräp som fimpar, tuggummi och kolapapper är sådant som – vanligtvis – slängs av enskilda personer en åt gången och är därför i dag undantaget från straff.

Men regeringen anser i sitt lagförslag att nedskräpning med sådana mindre föremål sammantaget ger stora effekter på miljön.

Lagrådet har dock i sitt yttrande över lagförslaget ifrågasatt om straff för ringa nedskräpning blir effektivt eftersom risken att åka dit är liten.

Moderaterna vill därför att den som slänger fimpar, papper och tuggummi på marken ska få en sanktionsavgift i stället för böter. Avgiften kan då utfärdas av ordningsvakter i stället för poliser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.