En amerikansk federal domstol i Minneapolis fällde på torsdagen Jammie Thomas-Rasset för att ha fildelat 24 låtar som hon inte ägde rättigheterna till. Foto: Julia Cheng
En amerikansk federal domstol i Minneapolis fällde på torsdagen Jammie Thomas-Rasset för att ha fildelat 24 låtar som hon inte ägde rättigheterna till. Foto: Julia Cheng

Böter: 15 miljoner för illegal fildelning

Publicerad
Ensamstående fyrabarnsmamman Jammie Thomas-Rasset gapade av förvåning när hon hörde domen: över 15 miljoner kronor i skadestånd - för att illegalt ha fildelat 24 låtar.
- Det finns inte en chans att de någonsin får det, säger Thomas-Rasset till nyhetsbyrån AP.
En amerikansk federal domstol i Minneapolis fällde på torsdagen Jammie Thomas-Rasset för att ha fildelat 24 låtar som hon inte ägde rättigheterna till.
Skadeståndet fick fler än Jammie Thomas-Rasset att förvånat höja sina ögonbryn.

"Löjligt"

Fyrabarnsmamman åläggs att betala 80 000 dollar (cirka 630 000 kronor) per fildelad låt, totalt 1,92 miljoner dollar (mer än 15 miljoner kronor), till skivbranschens organisation Riaa. I en tidigare ogiltigförklarad rättegång slutade skadeståndet på 222 000 dollar (cirka 1,7 miljoner kronor).
Efteråt kallade Jammie Thomas-Rasset summan ”rätt löjlig”.
- Det finns inte en chans att de någonsin får det. Jag är mamma, med små medel, så jag tänker inte oroa mig för det nu.
Jammie Thomas-Rasset nekar till att ha fildelat några låtar över huvud taget och vägrade därför att gå med på en överenskommelse som skulle ha landat notan på omkring 3 500 dollar (cirka 27 000 kronor).

Villiga att göra upp

Det här är det enda fallet av över 30 000 stämningar från Riaa som har gått hela vägen till domstol. Övriga, förutom ett fåtal som fortfarande kämpar, gick med på en uppgörelse, men det ville alltså inte Jammie Thomas-Rasset.
- Vi är fortfarande villiga att göra upp, säger Riiatalespersonen Cara Duckworth.
Enligt AP ansåg domstolen det bevisat endast att en användare hade laddat ned låtar som fanns på Jammie Thomas-Rassets dator – den användaren var internetsäkerhetsföretaget MediaSentry, som samlade bevis å skivbolagens vägnar.
- Det är bara logiskt att många har laddat ned lådarna, det var det (fildelningssajten) Kazaa fanns där för, menade Riaa-advokaten Tim Reynolds.

Kan vara ex-maken

Jammie Thomas-Rassets försvarsadvokat Joe Sibley tyckte inte att det var lika simpelt.
- Endast (hennes) dator har kopplats till illegal fildelning på Kazaa. De har inte kunnat sätta en person bakom skärmen, sa Sibley.
Jammie Thomas-Rasset sa att hennes barn eller ex-make kan ha legat bakom fildelningen, men förklaringen vann inget gehör hos juryn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag