Botemedel närmar sig i kampen mot alzheimer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars Lannfelt, professor vid Uppsala universitet.
Foto: PRIVAT/PRESBSILD
Forskare i Uppsala närmar sig ett botemedel mot Alzheimers sjukdom – efter att ha arbetat i 20 år.
Foto: COLOURBOX

Forskare i Uppsala närmar sig ett botemedel mot Alzheimers sjukdom – efter att ha arbetat i 20 år.

Det rapporterar UNT.

– Det här är helt otroligt, säger upphovsmannen Lars Lannfelt till tidningen.

När professor Lars Lannfelt och hans kollega studerade en familj i Norrland 1999 uppmärksammade de en särskild mutation av Alzheimers sjukdom.

Det här blev grunden till ett 20 år långt forskningsarbete för att hitta ett botemedel mot sjukdomen. Sedan 2007 har de i sitt företag BioArctic genomfört tester av ett nytt preparat på patienter med Alzheimers.

Den senaste studien var den hittills mest framgångsrika. Efter att 856 patienter från olika delar av världen behandlats under 18 månader kunde man slå fast att BioArctics antikropp bromsar och minskar sjukdomsutvecklingen hos personer med tidig Alzheimers.

– Fältet har inte haft sådana här resultat tidigare, utan det här är första gången så här robusta resultat har noterats i en stor studie, säger Lars Lannfelt till UNT. 


LÄS ÄVEN: Forskarnas nya hopp i kampen mot alzheimer 


Professorn: ”Jätteroligt”

Lannfelt menar att resultaten från den nya studien kan få stor betydelse framöver:

– Det här är jätteroligt. Det här är lovande för patienter och anhöriga. Och viktigt för Uppsala universitet och för mig personligen och för alla inblandade forskare, som varit väldigt många genom åren.

Studien gjordes tillsammans med det japanska läkemedelsföretaget Esai. Nästa steg är ytterligare tester, som förhoppningsvis kan leda till att preparatet godkänns som läkemedel.

– Vi kommer tillsammans med Eisai att utveckla det här vidare. Det här är starka data. Men beviset kommer först i ett senare stadium när man har genomfört en framgångsrik fas 3-studie. Efter det kan läkemedlet bli godkänt, och det är vad vi hoppas på, säger Lars Lannfelt.


LÄS ÄVEN: Så kan du upptäcka smygande alzheimer 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.