Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bostadskön anmäld till Guinness rekordbok

Stockholms stad kan vara på väg in i Guinness Rekordbok. Anledningen? Världens längsta bostadskö. Foto: Anna-Karin Nilsson

Robert Hannah, FP.

Stockholms stad kan vara på väg in i Guinness Rekordbok.

Anledningen? Världens längsta bostadskö.

Folkpartiets Robert Hannah har skickat in en nominering och räknar med besked inom kort.

– Det är orimligt att vi har den här bostadskön, säger Hannah.

För fem veckor sen blev det klart att Felix "Pewdiepie" Kjellberg skrivs in i Guinness Rekordbok. 25-åringen från Göteborg är den person i världen som har flest prenumeranter på YouTube – 39 miljoner stycken.

Nu kan Sverige vara på väg att få in ännu ett rekord i boken. Men den här gången handlar det om en mindre smickrande rekordnotering.

"Extrem bostadskris"

Robert Hannah, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Folkpartiet, har nominerat Stockholms stad – för världens längsta bostadskö.

– Varför? Jag gjorde det av den enkla anledningen att vi befinner oss i en extrem bostadskris, säger Hannah när Expressen ringer upp honom.

– Oslo, Helsingfors, Berlin, Amsterdam, Bryssel – max en vecka för att få en bostad. I Stockholm tar det 8,4 år! Det är en orimlig situation som riskerar många ungdomars framtid.

Han fortsätter:

– Vi har över 500 000 personer som står i bostadskö i Stockholm och man räknar med att den siffran stigit till 510 000 vid årsskiftet, enligt Hem & Hyra.

"Generation i hemlöshet"

Robert Hannah berättar att Folkpartiet precis lanserat sitt nya bostadspolitiska program och de vill se genomgripande och långsiktiga reformer av bostadsmarknaden.

– Det är 350 000 ungdomar som saknar egen bostad. Det är en hel generation som kastas ut i hemlöshet på grund av de lagar och regler som vi politiker har ställt upp. Därför har vi i Folkpartiet varit lite självkritiska och vi vill få till en förändring av det system vi har i dag.

När tror du det kommer svar från Guinness Rekordbok?

– Det är under behandling nu. Jag tror att jag kommer få svar om ett par veckor, om de ska gå vidare med ansökan eller inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!