Redan i skolan förstod Bossa att han gillade killar. Foto: Expressen TVRedan i skolan förstod Bossa att han gillade killar. Foto: Expressen TV
Redan i skolan förstod Bossa att han gillade killar.  Foto: Expressen TV
Nu är han uthängd i tidningen i hemlandet. Foto: Expressen TVNu är han uthängd i tidningen i hemlandet. Foto: Expressen TV
Nu är han uthängd i tidningen i hemlandet.  Foto: Expressen TV

Bossa uthängd i hemlandet – nu tvingas han tillbaka

Publicerad

Bossa Mudas var bara 16 år när han sökte skydd i Sverige.

Han har blivit uthängd som homosexuell med namn och bild i den ugandiska tidningen Red Pepper.

Men Migrationsverket anser inte att han gjort sin tillhörighet till hbtq-gruppen sannolik.

– Jag kan inte plocka ut min själ och ersätta den med en annan, jag är född så här, säger Bossa.

Bossa Mudas, 19, kände sig annorlunda från de andra pojkarna på internatskolan där han gick. Alla utvecklade intressen för flickorna i klassen, men Bossa kunde bara tänka på sin killkompis.

– Jag brukade ligga i min säng och undra varför det här hände mig. Varför har jag inte några känslor för tjejer som de andra killarna har. Jag grät ofta men jag kunde inte prata med någon om det jag kände.

Trots sin unga ålder visste Bossa att de här känslorna var något mer än vänskap. Något som han var tvungen att dölja. I Uganda anses homosexualitet vara ett brott mot naturens lagar. 

– Mina känslor skrämde mig. Men när jag tänkte på honom så kände jag mig stark och som att inget ont kunde hända mig. Sekunden som jag råkade tänka på honom så fanns det inte plats för något annat i mitt huvud, det fanns inte plats för några negativa tankar.

Bossa blev kär i sin klasskamrat - en förbjuden kärlek i Uganda. Foto: Expressen TV

Han inledde ett förhållande med en av pojkarna på skolan. Det började som övning på att kyssas och slutade i en ungdomskärlek.

När Bossa var 13 år tvingades han lämna internatet för att börja arbeta hos sin faster. 

Väl hemma inledde han en ny relation med en äldre man. En kväll var de vid en strand i staden Gaba. De drack och dansade. Personer i deras omgivning fattade misstanke mot paret och följde efter dem när de skulle hem.

– När de kom ikapp oss var det som ett krig. De sparkade och slog oss, det var obarmhärtigt.

Men Bossa slet sig loss. Nu var hans läggning avslöjad, och han hade inget annat val än att fly Uganda.

- Jag sprang som en galning, jag försökte rädda mitt liv. Min tröja var söndersliten och jag hade bara en sko.

Migrationsverket har avslagit Bossas ansökan om asyl. Foto: Expressen TV

Den då sextonåriga Bossa sökte trygghet i Sverige. Sen flykten har han blivit uthängd som homosexuell med namn och bild i den ugandiska tidningen Red Pepper. Migrationsverket har avslagit hans asylansökan och snart skickas han tillbaka. De anser inte att han gjort sin tillhörighet till hbtq-gruppen sannolik.  

– Jag heter Bossa Mudas, de är mitt namn. Jag är bög och jag kan inte ta livet av mig. Jag kan inte plocka ut min själ och ersätta den med en annan. Jag är född så här. Om de vill döda mig för den jag är så får de göra det för jag kan inte tvinga mig själv att vara något annat. Det är inte ett liv.

 

LÄS MER: Homosexuella skickas tillbaka – klarar inte Sveriges homotest 

LÄS MER: Diallo, 33, torterades för att han är homosexuell 

LÄS MER: Pearl hotas av familjen: ”Ska döda din dotter” 

LÄS MER: Benon: Migrationsverket tvingar mig till farozonen 

LÄS MER: Rickard Söderberg gjorde homotestet: "Förnedrande" 

LÄS MER: Starka reaktioner på statens homotester 

LÄS MER: Migrationsverket tror inte att Lucy är lesbisk 

 

FAKTA: Testet i sju punkter

• En person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning har rätt till asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

• När en person har ansökt om asyl gör Migrationsverket en individuell bedömning av den sökandes rätt till skydd. 

• Den som söker asyl har rätt till ett juridiskt biträde. Ett fåtal som har tur blir tilldelad en advokat som är specialiserad i de komplexa HBTQ-utredningarna. 

• Steg ett i den individuella bedömningen är en djupgående intervju med Migrationsverket. Den kallas trovärdighetsbedömning.

• Den sökande får en rad frågor och ska utifrån dessa lämna alla skäl och uppgifter som Migrationsverket sedan tar ställning till. 

• Frågorna varierar. Den sökande får ofta svara på frågor såsom ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”

• Intervjuerna är stommen i trovärdighetsbedömningen. De är ofta den sökandes enda chans att bli hörd. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag