Bo Carlsson och sonen Kevin besökte minneslunden.
Bo Carlsson och sonen Kevin besökte minneslunden.

Bos ilska efter upptäckten på mammans grav: ”För jäkligt”

Publicerad

När Bo Carlsson skulle tända ett ljus på sin mammas grav gjorde han en upprörande upptäckt.

Tjuvarna hade varit där före honom.

– Det känns ju för jäkligt för oss anhöriga att våra nära och kära som ligger på kyrkogården inte får vara i fred, säger Bo.

Varje vecka åker Bo Carlsson till sin mammas grav för att tända ett ljus.

I söndags upptäckte han att platsen hade blivit förstörd.

 

Traditionen att besöka minneslunden i Åkersberga har Bos familj hållit vid liv sedan 2014. I söndags var det Bos pappa som kom till graven först – han berättade om att någon stulit skyltar vid platsen.

– Det var bronsplattor som satt på stenarna vid gravlunden. Senare på kvällen åkte jag upp dit tillsammans med min son och såg att de var borta.

Stölden skedde vid minneslunden.Foto: Privat.

”Ska vara en fredad plats”

På gravstenarna vid minneslunden saknades flera av bronsplattorna med namn och årtal för bortgångna.

– Kyrkogården ska vara en lugn och fredad plats, jag trodde inte att man skulle kunna få för sig att göra någonting där, inte ens ungdomar. Jag tror inte att det är några ungdomar, det känns inte som något hyss, säger han. 

 

Bronsplattorna var borta.Foto: Privat.

 

Totalt stals 25 bronsplattor. Foto: Privat

För ett par veckor sedan stals sju bronsplattor och under första helgen i mars stals ytterligare 18, enligt en skylt som satts upp av kyrkans personal.

Misstänker att någon sålt plattorna

Bo misstänker att det är någon som tagit plattorna för att sälja dem. 

– De smälter förmodligen ner dem och säljer dem, men det inbringar inte så mycket pengar. Men det känns ju för jäkligt för oss anhöriga att våra nära och kära som ligger på kyrkogården inte får vara i fred, säger Bo.

Bo Carlsson och sonen Kevin besökte minneslunden.Foto: Privat.

– Jag blev både ledsen, bestört och arg. Det var nog det sista stället jag skulle kunna tänka mig att något sådant kan hända, säger han. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag