Börserna i Asien sjunker på bred front under den tidiga handeln. Foto: Ahn Young-Joon/AP
Börserna i Asien sjunker på bred front under den tidiga handeln. Foto: Ahn Young-Joon/AP

Börserna i Asien sjunker

Publicerad
Uppdaterad
Efter nedgångarna i Europa och USA följer Asiens börser nu efter.
- Handlare söker efter orsaker till att sälja genom att leta efter rykten och tro på dem, kommenterar marknadsanalytikern Masayoshi Yano nedgångarna.
Orsaken till att marknaden åter vände anses vara tal om problem i den franska ekonomin.
Börserna i Europa och USA föll under onsdagen igen, efter uppgångarna dagen innan. Orsaken var rykten om att Frankrike riskerar att få sänkt kreditbetyg – och tal om problem på franska storbanker.

Behåller betyget

Trots att kreditvärderingsinstituten sagt att Frankrike kommer att behålla sitt starka kreditbetyg - AAA - och att landets framtidsprognos fortfarande bedöms som stabil fortsatte nedgången på de asiatiska börserna under den inledande handeln på torsdagen.
- Det verkar inte finnas något svar på hur vi kan lugna marknaden. Handlare söker efter orsaker att sälja genom att leta efter rykten och tro på dem, säger analytikern Masayoshi Yano till Dow Jones Newswires.

Rekord på guldpriset

Vid lunchtid hade Tokyobörsens Nikkei-index gått ner med 1,26 procent, medan det bredare Topix-indexet gått ner med 1,29 procent. Även börsen i Sydkorea öppnade neråt, 2,8 procent, liksom Hongkongs Hang Seng-index . Mönstret är detsamma i hela Asien så här långt under dagens handel. I Australien däremot har börsen återhämtat sig till nollnivån efter en tidig nedgång. Detta trots att svagare arbetslöshetssiffror än väntat presenterades under förmiddagen.
Samtidigt som börserna runtom i hela världen sjunker fortsätter guldpriset att sätta rekord. Under morgonen har priset stigit till över 1 800 dollar per uns – en ökning med 100 dollar på bara ett par dagar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag