Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borlängeborna slöt upp mot nazisterna

BORLÄNGE. Borlängeborna slöt upp mot nazisterna.

Försvarsministern Peter Hultqvist, själv från Borlänge, fördömer de nazistiska krafternas försök att kapa 1 maj-traditionen.

– Det här är en svart avgrundsrörelse som aldrig producerat något bra för mänskligheten, säger han. 

Det var en ovanlig syn för Borlängeborna på söndagen.

Många öppnade upp sina fönster eller gick ut för att se på nära håll när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, marscherade genom stan. En man pekade finger från sitt fönster när 300 anhängare till nazistpartiet skrek ”ut med packet” och kallade Mona Sahlin, Peter Hultqvist, Stefan Löfven och andra ledande politiker för ”landsförrädare”.

I höjd med Soltorgsgymnasiet ropade en mamma från sitt fönster:

– Moa, gå bort därifrån. De är farliga!

Marschtåget leddes fram av organisationsledaren Simon Lindberg, Emil Hagberg som dömdes till åtta månaders fängelse för Kärrtorpsattackerna, talespersonen Pär Öberg som sitter i kommunfullmäktige i Ludvika och Pär Sjögren, så kallad nästeschef och ersättare i kommunfullmäktige i Borlänge.

Pär Sjögren (med mikrofon) sitter som ersättare på en SD-plats i Borlänge fullmäktige. Han förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret, senast 2014 dömdes han till dagsböter för att ha ofredat politikern Daniel Riazat.

"Vilka idioter"

Längs Hagavägen väntade clowner som sjöng ”En tokig sång” från Snövit och de sju dvärgarna.

Anhängarna till nazistpartiet höll upp sköldar av plexiglas. En kvinna som bevittnade spektaklet vände sig mot sin väninna.

– Vilka idioter!

– Titta, vilka idioter de är!

När nazisttåget samlades i Liljeqvistska parken intill Jussi Björlingsmuseet klev Per Öberg upp på scen och rev ner affischer med rubriken ”Håll ihop mot rasism”. Nazistpartiets företrädare från Sverige, Finland och Norge målade i dystra tal upp en värld byggt på konspirationsteorier.

Invandrare anklagades för att stå för att begå brott, trots att flera ledande personer själva är dömda för grova brott. Motdemonstranter protesterade ett femtiotal meter bort. De sjöng till Ebba gröns ”800 grader”.

Allvarligt hot

Säkerhetspolisen bedömer att Nordiska motståndsrörelsen utgör ett allvarligt hot mot meningsmotståndare.

– Det finns en tydlig beredskap att använda våld när aktörerna upplever sig provocerade, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker författningsskydd på Säkerhetspolisen.

Förvarsminister Peter Hultqvist.Foto: Sven Lindwall

Samtidigt ordnades tre andra demonstrationer i Borlänge av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och organisationen Dalarna mot rasism - som via lokala företag erbjöd pengar till ensamkommande barn för varje meter nazisterna tog.

Nazisternas marsch oroade Peter Hultqvist som tillsammans med Mona Sahlin och artisten Timbuktu gick främst i Socialdemokraternas demonstrationståg. Försvarsministern är själv från Borlänge och beskrev detta som en mörk dag.

– Det här är en svart avgrundsrörelse som aldrig producerat något bra för mänskligheten. Det finns inga kompromissmöjligheter med den typen av grupper, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.