Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Började sälja sex som 19-åring: ”De slår mig och tar stryptag”

I dag är hon 25 år, men hon började sälja sex som 19-åring. Foto: Privat

Hon är 25 år och bor i Stockholmsområdet. 

Flera gånger i veckan träffar hon medelålders män som betalar henne för sex. 

Som sjuåring blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp, och att träffa männen är ett sätt att hantera ångesten hon burit på sedan dess, säger hon.

– Det är bara då som jag slipper känna någonting.

Hon var 19 år första gången hon sålde sex. 

Mannen var i 45-årsåldern. De möttes upp på en bar i centrala Stockholm innan de tog en taxi hem till honom. 

– Jag var skitnervös, jag mådde jättedåligt och var jätterädd. Men det är en rädsla som man lär sig att stänga av. Den finns alltid där men man ignorerar den. 

I början träffade hon männen som ett sätt att hantera sin ångest, utan att någon betalning var inblandad. Hon säger att hon använde sex som ett självskadebeteende. 

– Det är fortfarande ett självskadebeteende när jag säljer sex. Min ångest är så jobbig och det enda som funkar är att träffa de här männen. Det är bara då som jag slipper känna någonting.

De får kontakt på nätet, via flera olika sidor. Hur många hon träffar beror på hur hon mår, men hon säger att fem till sex män i veckan kan vara ett snitt. 

– Det beror på hur dåligt jag mår. Ibland träffar jag två om dagen och ibland två i veckan. Vissa veckor träffar jag ingen alls.

Hon får kontakt med männen på internet. Foto: lev dolgachov

Utsatt för sexuellt övergrepp som sjuåring

Kärnan till hennes ångest är att hon som sjuåring blev utsatt för ett sexuellt övergrepp, berättar hon. 

I många år tryckte hon bort känslorna, men när hon var 18 började minnena komma tillbaka. Hon kunde se tillbaka på dem och förstå hur de påverkat henne. 

– Jag förträngde mycket av det som hade hänt. Så när jag mådde dåligt i tonåren förstod jag först inte vad det var. 

Här kan du få hjälp:

Tjejjourer: Tjejjourer finns på drygt 60 platser runtom i landet. Via kontaktpersoner på en tjejjour kan du få stöd och hjälp med vart du kan vända dig. 

 

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP: Barn och unga upp till 18 år kan vända sig till BUP för att få hjälp med bland annat självskadebeteenden.  

 

SHEDO: Föreningen erbjuder stöd till personer med självskadebeteende eller ätstörningar. De har en jourmejl och en chatt dit man kan vända sig om man behöver prata med någon. 

 

Föreningen Storasyster: Erbjuder stöd till den som utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Även anhöriga kan få hjälp. Stöd ges bland annat via mejl- och chattjour och samtalsgrupper.

 

Kvinnofridslinjen: Nationell stödtelefon för den som utsatts för hot och fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Även anhöriga kan ringa, linjen är öppen dygnet runt.

 

Mikamottagningarna: Finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den som har fått ersättning för att sälja sex kan vända sig till en mottagning för samtal, stöd och praktisk hjälp. 

 

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST): Finns i Malmö och erbjuder stöd över mejl, telefon och personliga möten. Anhöriga kan också höra av sig. 

Att prata om händelsen är svårt, säger hon. 

– Jag har inte kunnat prata om det särskilt mycket. Jag har varit med om mycket i och med mitt självskadebeteende, men minnet från min barndom är det som jag har svårast att prata om.

Träffar mest medelålders män 

Merparten av de män hon träffar är mycket äldre, i relationer och har god ekonomi. 

– Min upplevelse av det de berättar är att de flesta har partner, men sedan finns det så klart också personer som är singlar. Jag träffar oftast medelålders män och de är oftast gifta och har bra jobb. 

Ersättningen ges alltid i form av pengar, ungefär 2 000 kronor. 

Hon beskriver hur ett typiskt möte med någon av männen kan se ut. Oftast blir hon upplockad i bil, inte långt från där hon bor. Därefter åker de hem till mannen. I många fall går det över styr. Männen gör saker som de inte har kommit överens om. 

– De slår mig och tar stryptag. Det har varit min verklighet att det händer i de allra flesta fall när jag träffar någon. 

Hur känner du i de situationerna?

– I vissa situationer blir jag jätterädd. Det har funnits ett par tillfällen där jag har varit övertygad om att jag inte kommer att ta mig därifrån. Men många gånger stänger jag bara av, jag kopplar ifrån min egen kropp. 

Efteråt kommer känslorna tillbaka. Ångesten blir värre och en kortsiktig lösning kan bli att träffa en annan man, säger hon.

– Det blir en ond spiral.

En del av männen vill ha en annan typ av relation med henne, ett kompisförhållande. De hör av sig mellan deras möten och frågar hur hon mår. 

Vissa av dem hoppas att det ska leda till att de inte behöver betala för sex. Andra vill bara ha en vänskaplig relation, säger hon. 

Den typen av kontakt vill hon inte ha.

– Jag mår väldigt dåligt av det eftersom det bara triggar mig att träffa den personen eller någon annan. 

”I en process där jag är på väg att sluta”

Hon berättar att hon vill sluta sälja sex och att hon känner att hennes tankesätt håller på att ändras. Sedan i höstas träffar hon en terapeut. 

– Just nu tror jag att jag är i en process där jag är på väg att sluta, för jag vill börja må bra. Så nu när jag säljer sex är det svårare eftersom jag är mer medveten om vad jag utsätts för.

Känslan av att vilja gå vidare har kommit det senaste året. Trots det säger hon att hon under samma tid har träffat män mer frekvent än tidigare. 

– När man inte har några andra redskap känner man sig väldigt misslyckad. De här torskarna som jag träffar säger att det här är det enda jag duger till, och när jag då inte klarar av att sluta vill jag ändå känna att jag är bra på någonting.

Vilka redskap känner du att du skulle behöva för att sluta?

– Jag skulle behöva redskap för hur jag hanterar min ångest och hur jag står ut med mina känslor, och få bearbeta det som hände när jag var liten. 

Hon säger att samtalen hos terapeuten hjälper, de kan vara en väg ut. Dessutom är hon aktiv i #Intedinhora, ett nätverk för personer med erfarenhet av att utföra sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning. 

– Det betyder jättemycket att ha ett sammanhang där folk förstår en. 

Drömmer om att bli polis

Om ett år tänker hon att livet kommer att vara annorlunda. Hon hoppas att hon då har börjat jobba och att mötena med männen är historia. 

Högsta drömmen är att bli polis. 

Kvinnan drömmer om att bli polis. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Hon berättar att hon under åren med självskadebeteende återkommande gånger har kommit i kontakt med myndigheten. Deras hjälp har varit värdefull för henne. 

– Polisen har gjort väldigt stor skillnad för mig, vilket har inspirerat mig till att vilja göra samma sak för andra. Jag har alltid brunnit för att hjälpa människor och att göra skillnad. 

 

13 procent i åldern 18-29 har erbjudits ersättning för sexuella tjänster

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter visar att 13 procent av unga mellan 18 och 29 år har erbjudits ersättning för sexuella tjänster. 

 

Totalt 1020 personer mellan 18 och 79 år har deltagit i enkäten, och sett till alla åldrar svarar 8 procent att de erbjudits ersättning för sexuella tjänster. Bland undersökningens kvinnor är siffran 9 procent, medan den bland männen är 6 procent. 

 

16 procent av alla män som deltagit i undersökningen uppger att de någon gång funderat på att köpa sexuella tjänster.